Ingezonden persbericht


persinformatie

Omzetverbetering bloemenveilingen in oktober 3,9%

De omzet van de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland bedroeg in oktober 285 miljoen euro. Dit betekende een stijging van 3,9% ten opzichte van vorig jaar. De aanvoer in deze maand nam af met 0,4%. Er werden in totaal 965 miljoen stuks aangevoerd. Hiervoor werd gemiddeld 30 cent betaald. Dit was 1 cent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Tot en met oktober bedraagt de omzet een kleine 3,2 miljard euro. De omzet komt hiermee 5% hoger uit dan een jaar eerder. De aanvoer daalde met 0,7% tot 11,3 miljard stuks. De gemiddelde prijs steeg in deze periode met 2 cent tot 29 cent. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De snijbloemenomzet steeg in oktober met 1,7% tot 193 miljoen euro. De aanvoer daalde met 0,2% tot 880 miljoen stelen. De gemiddelde prijs bleef afgerond op 22 cent onveranderd ten opzichte van oktober 2004.
. Rosa kende een omzetverbetering van 4,5%, wat tot een totaal van bijna 60 miljoen euro leidde. De aanvoer daalde met iets meer dan een half procent tot 292 miljoen stelen. De gemiddeld prijs steeg met 1 cent naar 21 cent. Dit als gevolg van de iets betere prijzen van de grootbloemige rozen en haar toenemend marktaandeel binnen de productenrange. De prijsstijging mag als bijzonder worden aangemerkt want andere producten op de troschrysant na werden minder goed betaald dan een jaar eerder.
. Cymbidium behaalde een omzet van 6,8 miljoen euro. Deze omzet bleek bijna 5% meer dan die van vorig jaar te zijn en kende hiermee de sterkste omzetgroei in de top-10. Steeds meer kwekers ontdekken hoe teelttechnisch de bloei te vervroegen. Hiermee is de aanvoertoename van 12,1% zo vroeg in het seizoen verklaard. Mede onder druk van deze aanvoertoename moest de gemiddelde prijs 19 cent inleveren. Gemiddeld werd nu E2,68 betaald.
. Freesia deed het een stuk minder goed. De omzet daalde met 5,4% tot 3,5 miljoen euro. De gemiddelde prijs van dit product daalde 1 cent ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode. Ten opzichte van 2 jaar terug is de gemiddelde prijs 4 cent gedaald. De aanvoer is echter in de maand oktober de afgelopen jaren sterk toegenomen. De aanvoer steeg dit jaar 8% ten opzichte van een jaar eerder.
. De aanvoer van tulpen is goed op gang gekomen. De aanvoer nam toe met 13,5%. De gemiddelde prijs moest 2 cent inleveren en daalde naar 13 cent gemiddeld. De omzet kwam dan ook lager uit dan vorig jaar (-0,4%). Veel meer aanvoer vanuit de broeierijen is te verwachten vanwege de slechte bollen prijzen in het vorig jaar.

Kamerplanten
De omzet van de kamerplanten steeg in de afgelopen maand met 9,9% tot 77 miljoen. De aanvoer daalde met 3,5% tot net onder de 56 miljoen. De gemiddelde prijs steeg sterk. Vorig jaar werd nog E1,22 betaald, nu was dit gemiddeld E1,40. De gegevens staan wel sterk onder invloed van een forse afname van de Hedera aanvoer van goedkoop plantmateriaal.
. Phalaenopsis verstevigde zijn koppositie in de opbrengst top 10 deze maand. De opbrengst van dit product steeg sterk met 33,7%. Ondanks een aanvoertoename van 25,5% kon de gemiddelde prijs van dit product met 31 cent stijgen tot boven de 5 euro. De overige Orchideeëngroep met daarin verschillende soorten die echter niet zijn opgenomen in de top-10 maken in de schaduw van Phalaenopsis ook een sterke stijging door. Een verdubbeling van de aanvoer en bijna ook de opbrengst in deze groep gaat gepaard met een lichte prijsdaling.
. Het seizoen voor de potchrysanten verloopt beter dan voorgaande jaren. De prijs steeg met 6 cent tot 80 cent gemiddeld. De omzet nam toe met 7,6%. Zowel de jaarrond-chrysanten als de bolchrysanten zijn voor de Allerheiligen en Allerzielen vlot verkocht.
. Cyclamen kende met een aanvoertoename van 2% een verbetering in de omzet van 14,5%. Dit was te danken aan een verhoging van de gemiddelde prijs van 10 cent. Hiermee is het product echter nog niet terug op het prijsniveau van 2003, maar er is zeker sprake van herstel.
. Voor de Ficus is er sinds maanden weer sprake van een positieve ontwikkeling. Na een lange tijd van productieverlaging bij kwekers en hierdoor een lagere aanvoer op de veilingen was er de afgelopen maand sprake van een aanvoertoename van 5,2%. Ondanks deze toename kon de gemiddelde prijs ook stijgen met 8 cent tot E1,56. Actiematige verkopen beïnvloedden de cijfers positief.

Tuinplanten
De omzet van tuinplanten bedroeg 15 miljoen euro. De aanvoer steeg 0,3% tot bijna 29 miljoen stuks. De gemiddeld prijs steeg met 2 cent naar 54 cent gemiddeld.
. Calluna werd een stuk minder vaak aangeboden op de veiling. De aanvoer daalde met 13,3%. Hierdoor klom de gemiddelde prijs wel met 6 cent naar 53 cent. Hiermee kwam de gemiddelde prijs nagenoeg op hetzelfde niveau als dat van de Erica.
. Viola deed met een omzetverbetering van bijna 11% goede zaken. De gemiddelde prijs steeg naar 19 cent bij een aanvoertoename van 5,2%.


- einde persinformatie -