Ingezonden persbericht


Amsterdam, 10 november 2005

Van Gogh Museum en Shell worden 'Partners in Science'

Het Van Gogh Museum en Shell Nederland B.V. zijn vanaf heden officieel 'Partners in Science'. Het partnership houdt in dat er tot 2010 technisch-wetenschappelijk onderzoek zal worden gedaan naar de schilderijen van Vincent van Gogh (1853-1890). Hiervoor levert het Shell Research & Technology Centre kennis en apparatuur. Het door Shell verrichte onderzoek, dat in samenwerking met Instituut Collectie Nederland wordt uitgevoerd, levert veel waardevolle informatie op over de chemische samenstelling van materialen en dragers die Van Gogh gebruikte. De gegevens worden onder meer verwerkt in het tweede deel van de driedelige bestandscatalogus van de schilderijen uit de collectie van het Van Gogh Museum. Naar verwachting zal deze uitgave in 2006 verschijnen.

Kijken in schilderijen
Ter gelegenheid van dit nieuwe partnership opent op donderdag 10 november de presentatie Kijken in schilderijen (11 november 2005 t/m 24 september 2006). De presentatie biedt de bezoeker een kijkje in de keuken van het technisch-wetenschappelijk onderzoek, waarbij de nadruk ligt op het kijken binnenin schilderijen. Tevens wordt er uitvoerig ingegaan op de correspondentie van Vincent van Gogh met zijn broer Theo. In deze correspondentie zijn veel aanwijzingen over bronnenmateriaal, visies van tijdgenoten, technische hulpmiddelen, en teken- en schildersmaterialen, waaronder de nieuwe tubeverven en de opkomende synthetische kleurstoffen.

Social Investment programma
Het project 'Partners in Science' is onderdeel van het Social Investment programma van Shell Nederland. Met dit programma waarbij veel maatschappelijke initiatieven worden gesteund, wil Shell een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Hierbij staan financiële ondersteuning en kennisoverdracht centraal.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: +31 (0)20 570 52 92 of e-mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl.

Voor meer informatie over Shell kunt u contact opnemen met de afdeling Media Relations, André Romeyn: +31 (0)70 377 8750 of e-mailen naar andre.a.t.romeyn@shell.com. Foto's zijn vanaf 14.00 uur te downloaden via www.shellbeeldbank.nl onder het kopje Social Investment.

Marion Wolff
Voorlichting
Van Gogh Museum
Postbus 75366
1070 AJ Amsterdam
Netherlands
tel. +31 (0)20 5705 218
fax +31 (0)20 5705 266
www.vangoghmuseum.nl

Het Van Gogh Museum is elke vrijdagavond geopend tot 22 uur The Van Gogh Museum is open until 10 p.m. every Friday