Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 november 2005


Vragen van de leden Timmer, Stuurman (beiden PvdA) en Van Gent en Vendrik (beiden GroenLinks) aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over oververmoeide artsen


1.

Bent u bekend met het bericht dat uit onderzoek van MedNet Magazine driekwart van de artsen vaker werkt dan wettelijk toegestaan en dat 63% van de artsen wekelijks een of meer keren oververmoeid is door of tijdens het werk? Wat is uw reactie hierop?


2.

Wat is uw mening over het feit dat uit het onderzoek van MedNet Magazine blijkt dat één op de drie artsen het een geaccepteerd gegeven noemt dat artsen door oververmoeidheid fouten maken? Zijn er gegevens bekend over fouten bij medisch handelen als gevolg van oververmoeidheid van artsen? Zo ja, wat is de inhoud hiervan? Zo nee, bent u bereid hier onderzoek naar te doen?


3.

Zal de voorgenomen wijziging van het Arbeidstijdenbesluit tot gevolg hebben dat deze situatie zal verergeren, daar het dan wettelijk is toegestaan gemiddeld genomen over een half jaar 60 uur per week te werken wat in de praktijk kan neerkomen op 78 uur per week? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo nee, waarom niet?


4.

Wat is uw mening over de bewering van de directeur van de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) dat artsen in opleiding een groot risico lopen als de voorgenomen wijziging van het Arbeidstijdenbesluit intreed, omdat zij een minder sterke positie hebben in ziekenhuizen? Hoe gaat u de bescherming van de positie en gezondheid van onder andere de artsen in opleiding en hun patiënten waarborgen?


5.

Bent u van mening dat het voornemen om de toestemming van de arts om maximaal zestig uur per week te werken elk half jaar stilzwijgend te verlengen, in ieder geval geen goede waarborg is? Zo ja, gaat u dit aanpassen in de voorgenomen wijziging van het Arbeidstijdenbesluit? Zo nee, waarom niet?


6.

Klopt het dat de voorgenomen wijziging van het Arbeidstijdenbesluit momenteel voor advies bij de Raad van State ligt? Wat is de geplande datum van inwerkingtreding van het gewijzigde Arbeidstijdenbesluit? Bent u bereid dit besluit voor inwerkingtreding aan de Kamer voor te leggen?


ANP 9 november


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 109

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl