Socialistische Partij

Stop de sluiting van postkantoren

10-11-2005 * Vandaag werd bekend dat Moederbedrijf Postkantoren vóór 1 januari 2007 in totaal 74 postkantoren in Nederland wil sluiten. Vierhonderd banen staan op de tocht. De postkantoren moeten vervangen worden door servicepunten die minder postzaken regelen. De SP heeft aan minister Brinkhorst gevraagd wat hij wil doen tegen deze verschraling van postdiensten en leegloop uit de wijken.

Ewout Irrgang SP Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang:"De trek van postkantoren uit de wijken en dorpen is al een tijdje gaande. Dat baart de SP grote zorgen. Op veel plaatsen komen er weliswaar servicepunten voor in de plaats, maar daar kun je als klant niet voor alle diensten terecht. Met namen oudere mensen en mensen die slecht ter been zijn komen zo in de knel: ze moeten vaak kilometers verder reizen om bijvoorbeeld hun geldzaken te regelen".

De sociale functie die postkantoren vervullen in de wijken verdwijnt door de sluitingen eveneens en ook dat verontrust Irrgang: "De SP vindt dat er in iedere wijk met een bepaald aantal inwoners of binnen een straal van een bepaald aantal kilometers verplicht een postkantoor moet zijn. Ik heb de minister gevraagd of hij hiervoor wil zorgen".

Ten slotte wil Irrgang ook dat er een werkgelegenheidsplan komt voor al die mensen die nu hun baan dreigen kwijt te raken.