Waterschap Regge en Dinkel


10-11-2005 16:02

Drooglegging vijver door exoot Parelvederkruid
10-11-2005
Enschede / Almelo - De gemeente Enschede heeft in overleg met waterschap Regge en Dinkel een grote hoeveelheid Parelvederkruid uit een Enschedese vijver aan de rand van de wijk het Ruwenbos, bij het Nijmansbos, langs de Zweringbeek verwijderd.

Parelvederkruid is een exotische plant die normaal gesproken veel voor particuliere tuinvijvers wordt gebruikt. Deze exoot groeit razendsnel en is moeilijk te verwijderen. Ze verdringen de normale vegetatie in het water en belemmeren bovendien de waterdoorvoer. Dit kan plaatselijke overstromingen veroorzaken. Omdat de wortel van dit kruid zich ook in de baggerlaag nestelde, moest ook het slib uit de vijver worden verwijderd.

De komst van deze exoot in de Enschedese vijver is waarschijnlijk te wijten aan de mens. Na een opknapbeurt van de particuliere vijvers worden delen ervan vaak goedbedoeld in de beken en rivieren gegooid, in plaats van in de gft-bak. De onwelkome plantjes kosten, door de noodzakelijke grondige opruimwerkzaamheden, veel tijd en geld.

Parelvederkruid
De bladen zijn teer geveerd en hebben een blauwgroene kleur. De stengels zijn 20 tot 30 centimeter. Meestal zijn deze planten te vinden in halve cirkels langs de waterlijn, drijvend op het water.

Andere exoten
Niet alleen vijverplanten (zoals Grote Waternavel, Vlotvaren, en Watersla) zijn een probleem, ook tuinplanten (zoals de Reuzenberenklauw en de Japanse Duizendknoop) die met het tuinafval langs de oevers belanden verspreiden zich snel. De uitheemse planten groeien niet alleen snel, ze zijn ook nog eens moeilijk te verwijderen. Het waterschap Regge en Dinkel roept tuin- en vijverbezitters dan ook op geen exoten in beken, vijvers en rivieren te gooien of achter te laten op de oevers.