Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 november 2005


Vragen van het lid Crone (PvdA) aan de ministers van Economische Zaken en van Financiën


over de sluitingsplannen voor een groot aantal postkantoren in de regio Rotterdam


1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving rondom de sluitingsplannen van Postkantoren BV voor een groot aantal postkantoren in de regio Rotterdam?


2. Waarom wil Postkantoren BV deze 9 postkantoren de "nekslag" geven?


3. Hoe levert Postkantoren BV daarmee een bijdrage aan het voorzieningenniveau en de leefbaarheid van deze sociaal kwetsbare regio? Hoe kunt u Postkantoren BV wijzen op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid?


4. Waarom zouden de enige postkantoren in de Rotterdamse wijken Schiebroek en Hillegersberg, met samen meer dan 30.000 inwoners, gesloten moeten worden? Waarom zouden deze postkantoren niet rendabel zijn, als deze kantoren juist druk bezocht worden?


5. Hoe verhoudt de voorgenomen sluiting zich tot de bepalingen uit het Besluit algemene richtlijnen post (Barp)?


6. Is het juist dat "saneren om het bedrijfsrendement te verbeteren" de motivering van Postkantoren BV is? Hoe beoordeelt u dit lange termijn gevolg van de privatisering van de PTT?


7. Werpt de naderende buitenlandse overname van TNT op deze manier zijn schaduw vooruit? Is het juist dat een beursgang op langere termijn een buitenlandse overname onvermijdelijk maakt? Welke les trekt u daaruit voor de energiesector en Schiphol?


8. Bent u of de minister van Financiën reeds op de hoogte gesteld van een nadere overnamepoging door Geber, Deutsche Post, UPS of Fedex? Zo nee, waarom niet? Bent u bereid hierover zo spoedig mogelijk met de Kamer in overleg te treden?


9. In hoeveel van de onderhavige gevallen is tevens sprake van sluiting van een bankloket van de Postbank? Is het een optie om kantoren samen met een postbankloket open te houiden, zeker nu deze bank bekend heeft gemaakt dat er te weinig banken zijn zonder kas ?


AD/Rotterdams Dagblad, "Nekslag voor meer postkantoren", blz. 23
AD/Rotterdams Dagblad, "Duits bedrijf aast op postconcern TNT", blz. 17
Volkskrant, 8 november 2005 "We hebben ons vergist".


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 109

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl