Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-709       |
|                                            |Arnhem|10 november    |
|                                            |,     |2005           |
PROVINCIE WIL MET PRIJS MEER AANDACHT VOOR RUIMTELIJKE KWALITEIT

Nominatie van 9 mooiste ruimtelijke-ordeningsprojecten in Gelderland

De provincie Gelderland heeft de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit in het leven geroepen. De prijs moet gemeenten, projectontwikkelaars en ontwerpers stimuleren in (bestemmings)plannen meer aandacht aan ruimtelijke kwaliteit te besteden. Voor de prijs zijn 9 projecten in Gelderland genomineerd. Een jury onder leiding van oud-Commissaris van de Koningin Jan Terlouw beoordeelt deze inzendingen. De prijs (5000 euro) wordt 9 februari 2006 uitgereikt.

De provincie ontplooit al enkele jaren initiatieven om de ruimtelijke kwaliteit in Gelderland op een hoger peil te brengen. Daarvoor worden manifestaties, interviews en debatten georganiseerd en publicaties uitgebracht. De nieuwe koers is in het onlangs vastgestelde streekplan Gelderland 2006 vastgelegd: 'Minder sturen op beleidsregels en meer op (ruimtelijke) kwaliteiten'.

Voorbeeldwerking
Dagelijks komen er bij de provincie bestemmingsplannen binnen die beoordeeld moeten worden. Plannen voor bijvoorbeeld vernieuwing of uitbreiding van kernen of voor nieuwe bedrijventerreinen. Daar zitten soms 'juweeltjes' bij, die niet op een standaardmanier zijn uitgewerkt en daarom een breder publiek verdienen.

Daar is de prijs voor bedoeld. Deze plannen kunnen een voorbeeldwerking voor anderen hebben. Daarbij gaat het niet alleen om het (uiteindelijke) resultaat. Ook het proces is belangrijk. Duidelijk moet worden dat de samenspraak tussen gemeente, projectontwikkelaar en ontwerper tot verrassende en hoogwaardige resultaten kan leiden. Dat proces kan leerzaam en inspirerend voor anderen zijn.

Geen formule of criteria
De nadruk op ruimtelijke kwaliteit betekent niet dat de provincie tegemoetkomt aan de wens van (sommige) gemeenten (en anderen) om dit begrip in een formule of criteria vast te leggen. 'Kwaliteit' is niet eenduidig te definiëren, meent de provincie. Het gaat niet om de 'noten', maar om de 'muziek', en die blijkt vaak heel persoonlijk te zijn.

Publicatie
Bedoeling van de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit is bekendheid geven aan de genomineerde projecten en de uiteindelijke winnaar. Daarvoor verschijnt volgend jaar een publicatie met o.a. een overzicht van de genomineerden, het juryrapport en interviews met een wetenschapper, wethouder, ontwikkelaar en een ontwerper. Deze publicatie wordt breed verspreid. Daarnaast wordt een kleine tentoonstelling ingericht, die op verschillende locaties te zien zal zijn.

Jury
De jury bestaat naast Jan Terlouw uit: Jennifer Faasen (journalist van De Gelderlander en secretaris van de jury), Noël van Doorn (hoofd opleiding landschapsarchitectuur Academie van Bouwkunst in Amsterdam), Rik Herngreen (publicist en adviseur ruimtelijk beleid) en Bennie Jolink (beeldend kunstenaar en zanger van popgroep Normaal).

Genomineerde projecten
Voor de Gelderse prijs zijn de volgende projecten genomineerd:


- Woonwijk EVA-Lanxmeer in Culemborg: deze woonwijk laat op overtuigende wijze zien dat ecologische, sociale en economische duurzaamheid zich laat vertalen in een zeer aansprekende woonomgeving.
- Herstructurering Tricotterrein in Wnterswijk: de herstructurering van dit terrein is gedaan met liefde voor historie en oog voor de toekomst. Na jarenlange leegstand een aanwinst voor geheel Winterswijk.
- Het Betere Boerenbed in Lochem: aansprekend voorbeeld van de grote creativiteit en ondernemerszin bij ondernemers in het landelijk gebied voor verbreding van het agrarisch product. Boerenbed is een vakantieaccommodatie die herinnert aan het eerlijke landleven.
- IJsselkade in Doesburg: Een grootschalig project waarbij op een massieve wijze woningbouw, ondergronds parkeren en dijkverbetering in een integraal project zijn aangepakt.
- Boerderij de Nijensteen in Veessen: Een aansprekende combinatie van waterberging, agrarisch bedrijf, natuurontwikkeling en conferentiecentrum voor kleine agrariërs uit ontwikkelingslanden. Uitgevoerd in moderne en toch traditionele architectuur.
- Herstructurering Liduina-terrein in Bemmel: een kleinere kern als Bemmel krijgt in het knooppunt Arnhem-Nijmegen stedelijke trekjes. Het Liduina-terrein heeft een kleinstedelijke sfeer die prettig aanvoelt.
- Woningbouwplan Pouwer in Zetten: Gewild wonen pur sang. Een rustiek landschap met hagen en heggen waar tijdloze woningen op harmonische wijze samengaan. De opmerking Anton Piek-stedenbouw en architectuur ligt op de lippen, maar door de consequente vormgeving is deze kwalificatie onterecht.


- Wijk Kernhem in Ede: voorbeeld van stedenbouw met oog voor het landschap. Kernhem toont dat je tijdens een feestje best mag zeggen dat je in een nieuwbouwwijk woont.
- Bedrijvenpark IJsseloord 2 in Arnhem: bedrijventerrein met een helder ruimtelijk concept, consequent uitgevoerd en bestand tegen snel economisch gewin. Het mooiste terrein in Gelderland.



Provincie Gelderland