Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 336

datum: 10 november 2005

Concept Ontwikkelingsvisie NV Utrecht 2030 vrijgegeven

Vanmiddag is in het provinciehuis Utrecht een concept Ontwikkelingsvisie NV Utrecht voor 2030 vrijgegeven. Dit concept is op verzoek van VROM-minister Dekker opgesteld om een gezamenlijke ontwikkelingsvisie op lange termijn te leveren ten behoeve van investeringen van het Rijk in de (noordvleugel van de) Randstad. Het concept ligt nu ter bespreking aan de gemeenteraden en staten. Het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort neemt overtuigend deel aan de NV Utrecht, primair om de infrastructurele belangen van de regio en de binnenstedelijke opgaven van Amersfoort te kunnen behartigen.

NV Utrecht

De Noordvleugel (NV) Utrecht is een informele samenwerking van zeven partners, de steden Amersfoort, Utrecht en Hilversum, de provincie Utrecht, het Bestuur Regio Utrecht en de gewesten Eemland en Gooi en Vechtstreek. Deze samenwerking is gericht op integrale ruimtelijk-economische samenwerking. De NV Utrecht streeft naar ontwikkelingen waarin wonen, werken, natuurwaarden (groen), waterbeheer (blauw) en infrastructuur volledig op elkaar zijn afgestemd.

Ontwikkelingszones

In het gebied van de NV Utrecht is in de periode 2015-2030 naar verwachting behoefte aan 56.000 à 65.000 woningen en zo'n 580 ha. bedrijventerreinen. Daarvan kunnen naar schatting 26.000 woningen binnenstedelijk worden gebouwd. Voor de resterende woon- en werkgebieden zijn mogelijke ontwikkelingszones aangeduid in de concept Ontwikkelingsvisie. Per zone is een minimale en maximale capaciteit aan mogelijke verstedelijking aangegeven.

Belangen voor Amersfoort

Medio 2006 neemt het Rijk belangrijke investeringsbeslissingen over infrastructuur, verstedelijking-locaties en groen/blauwe kwaliteiten in de Noordvleugel. De partners van de NV Utrecht willen met het aanbieden van de visie onderbouwen dat er geïnvesteerd moet worden om het gebied van de NV Utrecht bereikbaar en leefbaar te houden. De gemeente Amersfoort hoopt op een evenwichtige mix van in- en uitbreiding waarbij ingezet wordt op ca. 5.000 woningen en 65 ha. bedrijventerrein. De komende maanden staan dus in het teken van bespreking en raadpleging van raadsleden en maat-schappelijke organisaties. Met een gemeenschappelijke visie staat de gemeente Amersfoort sterk.

Voor meer informatie, zie: www.nvutrecht.nl.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) (033) 469 50 11), e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl of Anke Hendriks, communicatieadviseur Concernstaf (033) 469 42 09.


---- --