Ingezonden persbericht


'Repressie kan geen antwoord zijn op spandoek'

Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/ De Groenen, heeft vanmiddag burgemeester Cohen hard aan de tand gevoeld over de kwestie van het verwijderen van de spandoeken tegen het beleid van minister Verdonk. Haffmans stelde in een fel betoog dat het ophangen van een spandoek, een protest met woorden, niet beantwoord mag worden met geweld. Van het gebruik van geweld getuigden een aantal insprekers die ruim honderd activisten ter ondersteuning hadden meegenomen.

'Cohen heeft geblunderd en zich onsterfelijk belachelijk gemaakt', was de conclusie van Jupijn Haffmans tijdens de commissieveradering openbare orde. Bovendien was de ingreep van de burgemeester contraproductief: er hangen inmiddels een veelvoud van de spandoeken in de stad en ook elders in Nederland. Cohen vertelde dat hij had ingegrepen wegens smaad in de context van bedreiging van minster Verdonk. Een dag voor zijn beslissing was echter gebleken dat het schietincident loos alarm was geweest. In Nederland is steeds meer sprake van verharding en angst. Dat leidt nu tot buitenproportioneel ingrijpen door de overheid, zoals dinsdag weer bleek toen het ophangen van een spandoek met behulp van een accuboor leidde tot grootschalig ME-optreden en arrestaties. Dit leidt alleen maar tot meer angst en verharding.

Haffmans betichtte politiewoordvoerder Wijbenga van grove leugens: Wijbenga verzekerde de raad dat in alle gevallen geprobeerd is eerst in gesprek te komen en dat er steeds gekeken is of de spandoeken van buiten verwijderd konden worden. Haffmans: 'Ik was er zelf bij en er was geen sprake van overleg.' Hij heeft dan ook volstrekt geen vertrouwen in het politieonderzoek dat wordt ingezet. Amsterdam Anders/ De Groenen eist volgende week in de raad een onafhankelijk onderzoek. Bovendien vindt de partij dat op korte termijn het geschonden vertrouwen in de rechtsorde hersteld moet worden. Excuses en schadeloosstellingen voor de mensen die hard aangepakt zijn door de ME (in het gezicht geslagen, gebruik van pepperspray) en wiens huisraad vernield is; en onmiddelijke teruggave van in beslag genomen spullen. Zoiets mag nooit weer gebeuren.

Vrijwel de gehele raad steunde Haffmans in zijn kritiek op het harde optreden van de ME. Ook het zich uiten via een spandoek werd gezien als vrijheid van meningsuiting en dat mag ook op een schokkende manier. Het verschil zit in waar je de grens legt. Amsterdam Anders/ De Groenen legt die grens bij het oproepen tot strafbare daden. Anderen, zoals VVD en CDA, leggen die grens veel eerder. Haffmans: 'Hoge bomen vangen veel wind en mevrouw Verdonk roept veel reactie op met haar harde beleid en uitspraken. De brand in het detentiecentrum en de dood van mensen die niets misdaan hebben, heeft tot emotionele reacties geleid. De Tweede Kamer steunt weliswaar in meerderheid het beleid van Verdonk, maar dat wil niet zeggen dat het een goed beleid is en dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking het ermee eens is. Democratie is ook het recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting.'


---