Ingezonden persbericht


Tilburg, 10 november 2005

Belangrijke verschillen VVD - SP werkgelegenheidsplan

Volgens een persbericht dat de VVD vandaag verstuurde, zijn er vooral grote overeenkomsten tussen het SP werkgarantieplan en de voorstellen uit 2003 van de liberalen over 'werken in de bijstand'. Dat is nogal kort door de bocht. Als de VVD onze voorstellen omhelst zijn wij daar heel blij mee en kunnen we in Tilburg een begin maken met de strijd tegen zowél armoede als ergernissen over werk dat blijft liggen.

Maar de verschillen zijn groot genoeg om nog lang over van mening te kunnen verschillen. Volgens de SP moeten mensen in de bijstand weliswaar gaan werken, maar in echte reguliere banen met een salaris waar je ook echt beter van wordt. De gemeente garandeert niet alleen werk, maar zorgt daarmee ook voor het oplossen van veel ergernissen zoals slecht onderhoud, buurtonveiligheid en een gebrek aan sociale activiteiten.

Het VVD-voorstel dwong bijstandsgerechtigden wel te gaan werken, maar hield hen daarbij zó kort (maximaal 28 uur tegen minimumloon) dat ze nooit boven het bijstandsniveau uit zouden komen en in de armoede zouden blijven. Ook wil de VVD niet echt nieuwe banen creëren door zinvol werk gewoon als zinvol werk te zien: uitstroming blijft het enige doel.

De discussie over nieuwe vormen van werkgelegenheidsbeleid zoals het SP werkgarantieplan is bedoeld om te komen tot een werkbare en rechtvaardige vorm waarbij mensen die kúnnen werken ook echt een baan krijgen waarbij ze er op vooruit gaan, en tegelijkertijd het werk in Tilburg wordt verricht waar burgers en politici al jaren - terecht - om vragen. Deelname van de VVD aan deze discussie, en zeker haar enthousiasme over de SP-aanpak, stemt tot voorzichtig optimisme.

www.tilburg.sp.nl