European Union



IP/05/1409

Brussel, 10 november 2005

Concentraties: Commissie keurt overname Kappa Holding BV door Jefferson Smurfit onder voorwaarden goed

De Europese Commissie heeft de geplande overname van het Nederlandse Kappa Holding BV ("Kappa") door de Ierse internationale verpakkingsgroep Jefferson Smurfit ("JSG") onder voorwaarden goedgekeurd. Na toetsing aan de EU-concentratieverordening was de Commissie immers tot de bevinding gekomen dat de geplande operatie in diverse landen mededingingsbezwaren deed rijzen voor een reeks producten uit de verpakkingsindustrie: dozen in golf- en massiefkarton, grafisch karton en massiefkartonnen verdelingen. De partijen hebben echter toezeggingen gedaan die de bezwaren van de Commissie konden wegnemen.

In een reactie verklaarde mevrouw Kroes, Commissaris voor Concurrentiezaken: "De voorgestelde toezeggingen zullen de mededingingsbezwaren wegnemen en ervoor zorgen dat op alle getroffen markten de concurrentie ten volle blijft spelen."

JSG is een internationale verpakkingsgroep die in West-Europa en Latijns-Amerika actief is. De groep produceert en verkoopt golfkartonpapier, golfkartonnen vellen en dozen, en verwerkt oudpapier. JSG is eigendom van Madison Dearborn Partners, een private equity-bedrijf, en het eigen management.

Kappa is actief in de productie en verkoop van golfkartonnen dozen, vellen golf- en massiefkarton, golf- en massiefkarton, grafisch en speciaal karton en verwerkt oudpapier. Het bedrijf is vooral in West- en Oost-Europa actief. Kappa is eigendom van CVC, Cinven en het eigen management.

De operatie deed, zoals zij aanvankelijk bij de Commissie was gemeld, ernstige mededingingsbezwaren rijzen op de markten voor golfkartonnen dozen, massiefkartonnen dozen, grafisch karton en massiefkartonnen verdelingen.

Het marktonderzoek dat de Commissie uitvoerde, bevestigde dat met deze operatie:

* JSG als de nauwste concurrent op de Deense markt voor golfkartonnen dozen werd uitgeschakeld;

* het aantal spelers op de Zweedse markt voor golfkartonnen dozen zou afnemen en de positie van de partijen op deze markt werd versterkt;

* de positie van de partijen op de markt voor massiefkartonnen dozen in regio's als Zweden en Frankrijk aanzienlijk werd versterkt;
* JSG, die Kappa's belangrijkste concurrent is, op de EER-markt voor grafisch karton werd uitgeschakeld, waardoor de positie van de partijen op deze markt aanzienlijk werd versterkt;
* de belangrijkste concurrent zou verdwijnen van de markt voor massiefkartonnen verdelingen in bepaalde regio's als het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Om deze mededingingsbezwaren weg te nemen, hebben de partijen de volgende toezeggingen gedaan:
* Deense markt voor golfkartonnen dozen: afstoting van JSG's Deense fabrieken (het Neopac-netwerk met de fabrieken van Randers, Naestved en Horning);

* Zweedse markt voor golfkartonnen dozen: afstoting van JSG's Zweedse fabrieken te Norrköping en Backefors (Dalwell) en het Zweedse hoofdkantoor voor golfkarton te Jönköping;
* massiefkartonnen dozen: afstoting van JSG's Nederlandse Solidpack-fabriek;

* grafisch karton: afstoting van Kappa's Nederlandse fabrieken voor grafisch karton in Hoogezand en Sappemeer;

* massiefkartonnen verdelingen: afstoting van JSG's divisie massiefkartonnen verdelingen Interlok in het Schotse Port Glasgow.

Dankzij deze toezeggingen zal het aandeel van de partijen sterk dalen. Bovendien zullen zo ook de overlappingen op de betrokken markten en geografische regio's sterk afnemen of volledig verdwijnen. De Commissie was dan ook van oordeel dat deze toezeggingen afdoende zijn om de mededingingsbezwaren weg te nemen.