European Union



IP/05/1392

Brussel, 9 november 2005

De strategie van het uitbreidingsbeleid: consolideren, voorwaarden stellen, communiceren

De Commissie heeft vandaag voor de kandidaat-lidstaten Kroatië en Turkije en voor de potentiële kandidaat-lidstaten van de Westelijke Balkan een algemene strategie voor het uitbreidingsbeleid goedgekeurd. Deze strategie is gebaseerd op drie beginselen: het consolideren van de EU-verbintenissen inzake de uitbreiding, het toepassen van eerlijke en zorgvuldige toetredingsvoorwaarden, en betere communicatie over de uitbreiding.

Kroatië en Turkije zijn kandidaat-lidstaten en er bestaat voor de Westelijke Balkan een duidelijk Europees perspectief. Zodra deze landen aan de strenge voorwaarden voor toetreding voldoen, zal de EU haar verbintenissen nakomen. Tegelijkertijd moet de EU de doelstellingen en uitdagingen van het toetredingsproces beter bij het publiek bekend maken.

Olli Rehn, de commissaris die voor de uitbreiding bevoegd is, verklaarde naar aanleiding van de presentatie van de uitbreidingsstrategie het volgende: "Een zorgvuldig opgezet uitbreidingsproces is een van de belangrijkste en meest succesvolle beleidsinstrumenten van de EU. De EU stimuleert de democratische en economische transformatie van deze landen. Alle Europese burgers hebben er belang bij dat hun buurlanden stabiele democratieën en welvarende markteconomieën zijn. De EU moet haar verantwoordelijkheden opnemen. Bij het tempo van de uitbreiding moet echter ook rekening worden gehouden met de absorptiecapaciteit van de EU".

De EU moet enerzijds resoluut blijven staan op een nauwgezet vervullen van de toetredingsvoorwaarden, anderzijds echter ook de geboekte vooruitgang billijk honoreren. Kandidaat-lidstaten kunnen alleen van een stadium van het proces naar een ander overgaan wanneer zij aan de voorwaarden van het vorige stadium hebben voldaan. De Commissie zal deze landen hierbij helpen en begeleiden.

Op 3 oktober, met het openen van de toetredingsonderhandelingen, zijn de betrekkingen van de EU met Kroatië en Turkije in een nieuwe fase getreden. De onderhandelingen zullen worden gebaseerd op de verdiensten van elk land en het tempo ervan zal worden bepaald door de vooruitgang die het land boekt bij het nakomen van de toetredingsvoorwaarden.

Voor de andere landen van de Westelijke Balkan stelt de Commissie een routekaart met het oog op toetreding voor, waarin de stadia en voorwaarden voor elk stadium worden vastgesteld. In dit proces is de stabilisatie- en associatieovereenkomst met de EU een fundamentele stap. Albanië heeft voldoende algemene vooruitgang geboekt in zijn capaciteit voor tenuitvoerlegging, waardoor de weg is vrijgemaakt voor een sluiting van de onderhandelingen over een dergelijke overeenkomst. Servië en Montenegro hebben zopas de onderhandelingen over een stabilisatie- en associatieovereenkomst geopend en Bosnië-Herzegovina zal dit binnenkort doen.

Een degelijke staat van dienst van een land in de uitvoering van zijn verplichtingen krachtens de stabilisatie- en associatieovereenkomst (m.i.v. de toepassing van de op handel betrekking hebbende bepalingen in de vorm van een interim-overeenkomst) is een essentieel aspect in de evaluatie door de EU van aanvragen tot EU-lidmaatschap. Na een advies van de Commissie kan de EU een land kandidaat-status verlenen. De Commissie beveelt de Raad aan de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië deze status te verlenen.

De kandidaat-status is een politieke erkenning van een engere band met de EU, maar dit betekent niet per se dat een land ook toetredingsonderhandelingen kan aanvatten. Hiervoor is een voldoende algemene naleving van de toetredingscriteria vereist. Meer bepaald moet een land voldoen aan de politieke criteria, hetgeen in voorkomend geval ook onvoorwaardelijke samenwerking met het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië inhoudt.

De verdere vooruitgang van Kosovo naar EU-lidmaatschap is ook een onderdeel van de uitbreidingsstrategie. Europese integratie is van wezenlijk belang voor een duurzame oplossing van de status van Kosovo die ook de veiligheid en stabiliteit in de regio versterkt. Voor meer informatie zie: MEMO/05/410, MEMO/05/411 and MEMO/05/412 en

http://europa.eu.int/comm/enlargement/index.htm
---

Bestuurd overeenkomstig resolutie 1244 van de VN-Veiligheidsraad.