Socialistische Partij Afdeling Alkmaar

Behandeling Gemeentebegroting 2006


08-11-2005 * 8 en 10 november j.l. vergaderde de gemeenteraad over de begroting van 2006. Elk van de fracties gaf om te beginnen een reactie op de begroting. Dit is de reactie van de SP.

Voor de verandering

Tegenwoordig wordt alles wat voor mensen belangrijk is bepaald door geld. Niet de zorgen en belangen van de mensen bepalen wat belangrijk is, maar omzet, winst en aandelenkoersen, maar; Meer en meer voelen ook de inwoners van Alkmaar de gevolgen van het Liberale beleid van dit en vorige kabinetten.

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een betaalbare woning die als gevolg van de in 1994 geliberaliseerde woningmarkt bijna niet meer te vinden is.
Meer en meer komen mensen in de financiële problemen omdat de rekeningen van de ook al geprivatiseerde energiemarkt onbetaalbaar worden.
Steeds meer mensen kunnen hun kinderen niet meer laten leren omdat ook het op afstand gezette voortgezet onderwijs onbetaalbaar is. Meer en meer worden de mensen aan huis gekluisterd omdat het geprivatiseerde openbaar vervoer slecht en te duur is. Steeds meer mensen zullen als gevolg van het nieuwe zorgstelsel niet meer de zorg krijgen die zij nodig hebben omdat de verzekering onbetaalbaar wordt.
Volgens de regering is uitverkoop van die belangrijke zaken nodig. Want dan wordt het goedkoper. De mensen die ermee te maken hebben weten wel beter.
Diezelfde regering zegt na het zuur nu het zoet uit te gaan delen. De gedeeltelijke afschaffing van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) lijkt wel leuk maar mensen met een gemiddeld inkomen schieten er niets mee op. Omdat de gemeente ook de rekeningen moet betalen zullen ze dat op de inwoners moeten verhalen.

Ook het gemeentebestuur van Alkmaar wordt door dit beleid gedwongen om keuzes te maken. Volgens de SP maken zij de verkeerde keuzes. Ook Alkmaar kiest voor de belangen van projectontwikkelaars, grote aannemers, grote winkelbedrijven, eigenaars van dure winkelpanden en het op afstand zetten of uitbesteden van werk dat goed en goedkoper door de eigen organisatie gedaan kan worden.
Zo heeft Alkmaar al gekozen voor massale kantorenbouw bij het station. Ga eens in Amersfoort of Leiden kijken wat dat oplevert: Kantoorkolossen die s avonds en in het weekend leeg zijn. Zo heeft Alkmaar al gekozen voor weer een grote parkeergarage aan de rand van het centrum.
Ook heeft Alkmaar al gekozen voor een veel te dure busbaan met een onnodige en dure 2de Friese brug.
En heeft Alkmaar gekozen voor het op afstand plaatsen van het onderwijs, woningtoewijzing, uitbesteding van groenonderhoud en denkt men erover om het ophalen van huisvuil uit te besteden. Allemaal zaken die er niet voor gaan zorgen dat de Alkmaarse bevolking krijgt waar behoefte aan is:

* Betaalbare woningen ook voor starters.

* Een levendig centrum met meer woningen.
* Schone lucht voor bewoners van dat centrum.
* Betaalbaar onderwijs met schone scholen.
* Rechtvaardige woningtoewijzing.

* In alle wijken voldoende en goed onderhouden groen.
* Behoud van een goede en betaalbare reinigingsdienst.

De SP kiest voor de verandering omdat het in het belang van de inwoners ook anders kan.

* Als de bouwgrond in handen komt en blijft van de gemeente kan er eindelijk gebouwd gaan worden voor die mensen die hard een woning nodig hebben.

* Als bezoekers van het centrum hun auto,s bij de ring parkeren is een dure parkeergarage en een dure 2de Friese brug niet nodig, hebben de bussen de ruimte en kunnen bewoners van het centrum hun auto kwijt en ademen ze schone lucht.

* Als er niet gekozen zou worden voor een overbodig drijvend fietspad aan de Zeswielen blijft er geld over voor zaken die Alkmaarders belangrijker vinden.

* Als ervoor gekozen zou worden om het onderwijs weer in eigen handen te nemen zijn we van een schip van bijleggen (OPOA) af.
* Als de keuze gemaakt zou worden om het groenonderhoud in de wijken weer door de mensen van de sociale werkplaats uit te laten voeren hadden meer mensen met een beperking ook een baan en was het groenonderhoud in de wijken beter verzorgd.
* Allemaal zaken die niets kosten maar wel geld opleveren. Geld dat gebruikt kan worden voor dingen die hard nodig zijn in Alkmaar.

Zaken als:

* Meer toezicht op de veiligheid in de wijken in het bijzonder toezicht op de snelheid van autoverkeer.

* Aandacht voor jongerenvoorzieningen als Parkhof. Dit jongerencentrum met nationale bekendheid dient gerenoveerd te worden en dus op de huidige locatie te blijven.
* Om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken dient er een werk- en expositieruimte te komen voor jonge kunstenaars. Deze wens is ooit al verwoord in een motie van SP en OPA. Tot nu toe heeft het college aan deze door de raad aangenomen motie nog geen gehoor gegeven.

* Geen bezuinigingen op ID banen om zaken als cultuur en sport voor iedereen toegankelijk te houden.

* Tegemoetkoming in de legeskosten voor verblijfsvergunningen voor mensen met een inkomen tot modaal.

* Uitbreiding van de permanente nachtvoorzieningen voor daklozen.
* Om de veiligheid in en om het centrum te verbeteren dient de Aanloop vergroot te worden en gedeeltelijk als gebruikersruimte te worden ingericht.

* In iedere wijk een bibliotheek.

* En in iedere wijk een huiskamer voor jongeren tot 16 jaar.
* Kleinschalige buurthuizen.

Dit zijn de keuzes van de SP. De SP kiest dus voor verandering en dat vinden we helaas niet terug in deze begroting.