D66

De slachtoffers van de brand in het uitzetcentrum op Schiphol worden niet uitgezet zolang zij nog medische of psychische hulp nodig hebben. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met een motie van D66-kamerlid Ursie Lambrechts die minister Verdonk opdroeg niemand uit te zetten zolang er geen onafhankelijke deskundige heeft geoordeeld dat aan alle medische en psychische behoeften van de slachtoffers tegemoet is gekomen. Aan het begin van de avond kondigde Verdonk (VVD) nog aan per direct weer te beginnen met het uitzetten van mensen. Daar heeft een kamermeerderheid van D66, PvdA, CDA, VVD, LPF en ChristenUnie nu een stokje voor gestoken. De SGP, Groep Wilders, GroenLinks en SP steunden de motie van Lambrechts niet.

Lambrechts: `Laten we niet vergeten, deze mensen zijn het slachtoffer geworden van een ramp op het moment dat de Nederlandse overheid volledig verantwoordelijk was voor hun veiligheid. D66 vindt daarom dat er een extra zware verantwoordelijkheid rust op minister Verdonk om hen ruimhartig tegemoet te treden'.

De Kamer ging niet akkoord met een motie van GroenLinks kamerlid Vos, die vroeg om alle bewoners van het complex op Schiphol in Nederland te houden totdat het politieke debat over de brand was afgerond. Lambrechts: `Ons gaat het niet in de eerste plaats om het politieke debat, maar om de mensen die het slachtoffer zijn geworden van de brand. Zij moeten op een adequate manier individueel worden beoordeeld en geholpen. Dat moet Verdonk nu gaan doen'.
10-11-2005 21:00