Gemeente Dordrecht


---

Pand Holster wordt luxe Stadshotel

Gemeente en Hendrick de Keyser popelen voor restauratie Holster

Hanneke van Asdonck

Het college van B&W heeft besloten samen met vereniging Hendrick de Keyser plannen voor een luxe stadshotel in het pand Holster, Wijnstraat 153 uit te werken. Bedoeling is om het pand Holster aan Vereniging Hendrick de Keyser over te dragen het te laten restaureren om er uiteindelijk een hotel te vestigen. B&W gaan uit van een restaurant van klasse met luxe suites. Bekeken wordt of de hotelfunctie kan worden vergoot, door later ook Henegouwen bij de plannen te betrekken.
De gemeente Dordrecht heeft het pand Wijnstraat 153 aangekocht van drukkerij Holster. Na restauratie wil de gemeente dat hierin een stadshotel gevestigd wordt, eventueel in combinatie met het pand Henegouwen, Wijnstraat 155.

Gezien de goede ervaringen met de Vereniging Hendrick de Keyser, onder andere betrokken bij de restauratie van 't Zeepaert en het huis De Onbeschaamde, heeft de gemeente Dordrecht de intentie uitgesproken het project Holster samen met Hendrick de Keyser uit te voeren.

Holster was ooit herberg
Door het bureau Monumentenzorg en Archeologie is samen met Hendrick de Keyser gekeken naar het verleden, zoals bouwhistorisch onderzoek en onderzoek naar de bouw- en bewoningsgeschiedenis. Ook is onderzoek gedaan naar de hotelmarkt in Dordrecht en omgeving. Uit de onderzoeken blijkt dat er in het verleden op deze plaats al een herberg gestaan heeft en dat het mogelijk is om op deze plaats in de toekomst een hotel te exploiteren.

Op dit moment zijn tijdelijke maatregelen getroffen om verdere achteruitgang aan de gevel te voorkomen. Restauratie op korte termijn is absoluut noodzakelijk. De gemeente en de Vereniging Hendrick de Keyser willen dan ook zo snel mogelijk aan de slag om van het pand een volwaardig hotel te maken, voorzien van ca. 30 hotelkamers en een restaurant met klasse. Deze nieuwe accommodatie levert dan ook een stevige kwaliteitsimpuls voor de Wijnstraat. Met de plannen voor de aangekochte panden wil de gemeente de cultuurhistorische aantrekkingskracht vergroten en de verbindende functie tussen binnenstad en havengebied versterken.

De gemeente Dordrecht en Hendrick de Keyser gaan de komende tijd werken aan een intentie-overeenkomst die moet uitmonden in een overeenkomst waarin afspraken gemaakt worden over de restauratie en realisatie van een hotel. Dordrecht is hard bezig het toeristische imago te verbeteren. Bezoekersaantallen aan evenementen en attracties, maar ook aan de binnenstad als geheel laten veelal een stijgende lijn zien. Om bezoekers langer dan één dag aan de stad te kunnen binden, zijn hotelkamers in de historische binnenstad of directe omgeving noodzakelijk.

Redactie
Hanneke van Asdonck
Communicatie

telefoon 078 - 639 62 36

email JJ.van.Asdonck@dordrecht.nl

Informatie
Vereniging Hendrick de Keyser
Paul Rosenberg
telefoon 020-5210630 of 06-27024590