Gemeente Harderwijk


Roefelen op het stadhuis

Bouw een wijk tijdens roefeldag Opperste concentratie bij de scholieren die woensdag een uurtje op het stadhuis kwamen `roefelen' (snuffelen). Je eigen identiteitskaart laten maken in de Stadswinkel, rondkijken op de gemeentewerf en ruiken aan het geluidsbeleid van de gemeente waren enkele van de activiteiten die de gemeente aan organisator Park3 aanbood.

Bij de afdeling Ruimte en Economie mochten de kinderen op een plattegrond van Harderwijk een wijk ontwerpen. Hierbij moest natuurlijk wel rekening gehouden worden met het terug verdienen van de aankoopkosten van de grond. De enthousiast geroepen coffeeshop kon dus niet doorgaan en de speelplaats werd creatief gecombineerd met een dierenweide. Natuur was ook belangrijk maar niet te veel want zoals één van de roefelaars zei: `Dan kan je geen huizen meer bouwen'. Huurwoningen en goedkope koopwoningen waren volgens de jeugd absoluut nodig. Uiteindelijk werd het een prachtig plan met voor ieder wat wils. Zelfs aan een plein voor bejaarden was gedacht. De ambtenaren van de afdeling Ruimte en Economie waren onder de indruk van het ruimtelijk inzicht en planeconomie van de kinderen en denken dat ze dit plan in de toekomst kunnen gebruiken.

In totaal 145 kinderen roefelden zo aan ruim 20 beroepen bij verschillende bedrijven en organisaties, van kapper tot burgemeester.