Rathenau Instituut


Slotverklaring: burgers over hersenwetenschappen

De overheid moet zorgen voor toegankelijke en betrouwbare informatie over hersenaandoeningen

De overheid moet een informatieportaal inrichten voor toegankelijke en betrouwbare informatie over hersenaandoeningen. Dat is de belangrijkste aanbeveling van Nederlandse burgers over ontwikkelingen binnen hersenwetenschappen. Dit portaal moet een soort doorgeefluik zijn waar de leek makkelijk informatie vindt dat goed te snappen is. Om de toegankelijkheid te bevorderen moet het portaal niet alleen digitaal, maar ook schriftelijk en telefonisch bereikbaar zijn.

Deze aanbeveling komt uit de slotverklaring van een Nederlands burgerpanel dat zich heeft gebogen over ontwikkelingen binnen hersenwetenschappen. De slotverklaring is aangeboden aan Charlie Aptroot, Tweede Kamerlid voor de VVD en Dorette Corbey, Europarlementariër voor de PvdA.

In de slotverklaring doet het panel aanbevelingen aan de Tweede Kamer over zes thema's: gelijke toegang tot behandeling, keuzevrijheid, normaliteit versus diversiteit, regulering en sturing, publieksinformatie en economische belangen.

Het burgerpanel bestaat uit twaalf Nederlanders die meedoen aan het project Meeting of Minds; een uniek Europees project waaraan 125 burgers uit acht Europese landen deelnemen. Het Rathenau Instituut organiseert het Nederlandse onderdeel van dit project.

Het Nederlandse burgerpanel is vier maal bijeengekomen: drie keer in Nederland en één maal in Brussel, voor een bijeenkomst van alle panels uit de overige deelnemende Europese landen. In januari 2006 komen deze 125 burgers weer bij elkaar om een Europese slotverklaring te formuleren.

Op de website meetingmindseurope.org staat meer informatie over het burgerpanel en het project Meeting of Minds.

Het Rathenau Instituut is een onafhankelijke organisatie die zich vanuit een publieke invalshoek bezighoudt met vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, technologie en samenleving en de politiek daarover informeert.


---

-----------