Gemeente Almelo

Almeloërs positiever over stad en buurt

Almeloërs zijn steeds positiever over de stad en de eigen buurt. Dat blijkt uit de resultaten van de enquête Leefbaarheid en veiligheid 2005. De tevredenheid over de meeste voorzieningen is gestegen. Het gemiddelde rapportcijfer voor de woonomgeving steeg naar een 7,5 waarbij de sterkste groei in Kerkelanden, Sluitersveld en Nieuwstraatkwartier is te zien. De resultaten zijn te bekijken in het rapport "Prestaties op niveau" van de afdeling Onderzoek en Statistiek.

In 1997 werd het Leefbaarheid en Veiligheidsonderzoek voor het eerst gedaan. Dit jaar beantwoordde ruim 2500 Almeloërs van 18 jaar en ouder vragen over de betrokkenheid met de eigen buurt, voorzieningen, veiligheid en buurtproblemen.

Buurtproblemen
Net als voorgaande jaren ligt het gemiddelde rapportcijfer voor sociale aspecten in de eigen wijk (omgang met buren en het gevoel van saamhorigheid) op een 6,5. Wanneer de deelnemers gevraagd worden naar de beleving van buurtproblemen, scoren graffiti en rommel op straat het hoogst. Hoewel dat in alle wijken een steeds minder groot probleem wordt. De ervaren overlast en dreiging in de buurt veranderde niet.

Veiligheid in buurt en stad
Het percentage van de Almeloërs dat zich in de eigen buurt wel eens onveilig voelt, ligt sinds 2001 op 13%. Buiten de eigen buurt voelt de Almeloër zich minder veilig. In 1997 voelde 29% van de Almelose bevolking zich wel eens onveilig in de stad, in 2003 lag dit op 20%, maar in 2005 steeg dit percentage tot 22%. Vermoedelijke speelt de afname van het aantal toezichthouders en de overlast van jongeren hierbij een belangrijke rol.

Voorzieningen
De tevredenheid over de voorzieningen in de buurt is het afgelopen jaar verder gestegen. Gemeten vanaf 1997 springt de tevredenheid over het openbaar vervoer (van 73% van de Almeloërs tevreden tot zeer tevreden naar 85%), het onderhoud van wegen en fietspaden (van 64% naar 74%) en de groenvoorzieningen (van 58% naar 77%). Het percentage van tevreden Almeloërs over de speelmogelijkheden voor kinderen steeg sterk: van 35% naar 61%. De tevredenheid over de voorzieningen voor jongeren blijft achter; dit percentage steeg van 36% naar 39% in 2005.

Ontwikkeling in wijken en buurten
Het gevoel van onveiligheid in de eigen buurt is sterk gedaald in Kerkelanden, Ossenkoppelerhoek en Nieuwstraatkwartier. In de Ossenkoppelerhoek laat de waardering voor het groen in de buurt en de sociale kwaliteit het meest gunstige verloop zien. In de Aalderinkshoek, de Hofkamp en Aadorp zijn de ontwikkelingen minder positief. Deze wijken scoren boven het Almelose gemiddelde, maar de waardering voor de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt is in 2005 ongunstiger dan in 1997.

In vergelijking met andere middelgrote Nederlandse gemeenten scoort Almelo goed op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Het gemeentebestuur neemt de resultaten van de enquête mee bij de voorbereidingen van de Voorjaarsnota 2006.