NVAB, Nederlandse Vereniging voor Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde

Arbospreekuur: Van Hoof houdt vast, NVAB zet acties voort

De NVAB heeft zich, zoals u heeft kunnen lezen in het BedrijfsartsenWeb 50, de afgelopen weken sterk verzet tegen de voorgestelde afschaffing van de wettelijke verankering van het arbospreekuur.

Twee fracties (VVD en Groen Links) stelden in de commissievergadering kritische vragen aan staatssecretaris Van Hoof over de voorgenomen afschaffing van het arbospreekuur. Van Hoof stelde dat toegang tot de 'arbo-arts' (helaas, toch weer de verkeerde term...) geen doel maar een middel is. Aangezien de nieuwe Arbowet alleen uit doelvoorschriften bestaat is er voor een arbeidsomstandighedenspreekuur geen plaats in de nieuwe Arbowet.

Boodschap opgepakt

De conclusie voor de NVAB is dat onze boodschap wel is opgepakt door de fracties en door het ministerie van SZW. De staatssecretaris houdt echter vooralsnog vast aan zijn beleidslijn. De planning van SZW is om in het eerste kwartaal van 2006 een wetsvoorstel voor de nieuwe Arbowet naar de Tweede Kamer te sturen. Dan zal de NVAB dus heel goed naar de formulering van de doelvoorschriften moeten kijken en opnieuw moeten reageren. Vooruitlopend daarop gaat de NVAB verder met het duidelijk maken van haar standpunt richting politiek.

Doel- en middelvoorschriften

De meeste fracties deden een beroep op staatssecretaris Van Hoof om meer duidelijkheid te geven over de nieuw te ontwikkelen doelvoorschriften. Sociale partners moeten op basis van die doelvoorschriften zogenaamde middelvoorschriften ontwikkelen (in arbocatalogi). Dat moet allemaal snel gebeuren, maar waar moet aan worden gewerkt als de aard en inhoud van de doelvoorschriften nog niet duidelijk is?

Staatssecretaris Van Hoof stelde echter dat er al voldoende kennis en informatie beschikbaar is (onder andere uit beleidsregels en arboconvenanten) om in sectoren aan de slag te gaan met de ontwikkeling van middelvoorschriften.

De vrees van een aantal fracties (met name PvdA, Groen Links, SP) is dat er maar heel weinig concrete doelvoorschriften in de Arbowet komen en dat hierdoor het beschermingsniveau van werknemers wordt aangetast. Het schrappen in de Nationale Kop (waarbij toch weer onderscheid wordt gemaakt tussen hoge en lage risico's) draagt daar ook aan bij. Ook vinden zij dat het SER-advies over de herziening van de Arbowet niet volledig wordt opgevolgd.

Beleid Hoogervorst

Aansluitend zijn voorzitter en directeur van de NVAB bij een bijeenkomst van Zorgpoort geweest over het thema 'zorg van mensen in een gezonde samenleving'. Minister Hoogervorst gaf een toelichting op zijn beleid. Centrale thema's voor de toekomst zijn taakherschikking (meer goedkopere handen aan het bed) en regionalisatie (zorg dichter bij huis). Kwaliteitsbeleid is belangrijk, maar de verantwoordelijkheid van professionals. Zij moeten dat maar met zorgverzekeraars regelen. VWS gaat er op haar begroting geen geld voor alloceren. VWS heeft misschien nog wel een regierol, maar het is niet duidelijk hoe dit vorm te geven.

De NVAB-voorzitter heeft de minister gevraagd of hij op de hoogte was van de beleidsvoornemens van SZW om het spreekuur voor de bedrijfsarts uit de wet te schrappen. De minister reageerde ontkennend. Intussen zijn de NVAB-stukken over de afschaffing van het spreekuur reeds naar hem toegestuurd.

De NVAB blijft zich inspannen voor de goede zaak!