Gemeente Haarlem


11 november 2005

323/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Cultuurnota Haarlem 2005 - 2008 bijgesteld
KUNSTLIJN BEHOUDT MEERJARIGE SUBSIDIE

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag 8 november 2005 de definitieve versie van de Cultuurnota Haarlem 2005 - 2008 goedgekeurd. Nog altijd is de kernboodschap: "Basis op orde, ruimte voor vernieuwing". Centraal staat de missie: "Haarlem wil zich profileren met de twee sterkste kwaliteiten van de stad: het unieke historische karakter en de spraakmakende uitingen van de hedendaagse kunst". Na advisering door de raadscommissie Cultuur kan de nota voor definitieve besluitvorming naar de Raad op 30 november.
De bespreking van de concept Cultuurnota in de gemeenteraadsvergadering van 21 september jl. heeft geleid tot enige bijstellingen. Deze zijn aangedragen door de raad in vier moties en drie amendementen. Verder zijn er ruim 50 inspraakreacties ontvangen. De cultuurnota bevat daarvan een overzicht, inclusief de reacties van het college. Belangrijke wijzigingen zijn:

Meerjarige subsidie Kunstlijn
Het college stelt voor de bestaande subsidie voor de Kunstlijn in stand te houden, omdat overtuigend is aangetoond dat de Kunstlijn meer is dan alleen een festival of evenement. Zij biedt veel kunstenaars de mogelijkheid hun werk op laagdrempelige wijze te presenteren aan een talrijk en breed publiek. Vooral van belang is dat het evenement een effectieve gelegenheid is om kunst te verkopen en daarmee bijdraagt tot de verbetering van de inkomenspositie van kunstenaars. Ook de betrokkenheid van musea, galeries en van de pers dragen bij aan de kracht van de Kunstlijn.

Haarlems Orgelbezit
Op verzoek van de Gemeenteraad wordt het "Haarlemse Orgelbezit" (het Müller orgel in de Grote of St. Bavokerk en het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie) en bijbehorende bespeling verplaatst naar de categorie Onderscheidende Kwaliteit. Dit orgelbezit is namelijk van belang voor Haarlems imago, ver buiten de grenzen van Haarlem. Verder wordt er in de nieuwe Cultuurnota meer gezegd over de Haarlemse orgelcultuur, met name in relatie tot het belang van het stedelijk cultureel erfgoed.

Verheldering criteria Cultuurstimuleringsfonds
Zoals bekend wordt het Cultuurstimuleringsfonds vanaf 2007 verhoogd met ruim E 100.000. Er komen nu criteria om het fonds extra inzetbaar te maken voor projecten door de amateursector. Bovendien krijgen organisaties van festivals de mogelijkheid om verder vooruit subsidie aan te vragen, en in voorkomende gevallen voor 2 jaar in één. Daarmee hebben ze in een vroeg stadium zekerheid over hun startsubsidie.
Cultureel ondernemerschap
Het College heeft het begrip Cultureel ondernemerschap in deze nota nader uitgewerkt. Zo wordt meer ingegaan op de recente Rijksnota "Ons creatief vermogen" van de ministeries van EZ en OCW. Bovendien wordt meer ingegaan op het stimuleren van de creatieve industrie in Haarlem en de regio. Het economisch belang van kunst, cultuur en creativiteit is groot. Cultuur en economie bieden ook voor Haarlem veel mogelijkheden om haar aantrekkelijkheid te vergroten en zich te onderscheiden van andere steden.

Participatie
De inspraakreactie van de Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad (SAMS) heeft geleid tot meer aandacht voor de participatie van bijzondere publieksgroepen, met name allochtone Haarlemmers. Dat is verwerkt door extra criteria bij het Cultuurstimuleringsfonds. Bovendien wordt er in de prestatieafspraken met cultuurinstellingen aandacht gevraagd aan deze doelgroepen. Vergroting van participatie is al enige jaren een van de doelen van het Actieplan Cultuurbereik van het ministerie van OCW, provincies en grote gemeenten. Het Cultuurstimuleringsfonds wordt voor een deel gevoed uit het Actieplan en wordt met nadruk daarvoor ingezet.

sector Maatschappelijke Ontwikkeling
Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
023-5115594
rvanoppenraaij@haarlem.nl


---- --