ABN AMRO

Amsterdam, 11 november 2005

Beleggers zien opkomende markten als bedreiging voor economische groei Westerse landen

Een op de drie particuliere beleggers ziet opkomende markten als een bedreiging voor de economische groei in Westerse landen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Millward Brown in opdracht van ABN AMRO. De economieën van Zuid-Amerika, Oost-Europa en Zuid-Oost Azië worden gezien als concurrenten voor Westerse landen vanwege de lagere (loon)kosten en minder strenge milieueisen. Dit weerhoudt beleggers er echter niet van om in deze markten te beleggen.

Van de ondervraagden die de opkomende markten als een bedreiging zien, zegt 40% erin te beleggen en 7% is van plan dit te gaan doen. Zuid-Oost Azië is veruit het meest populair (29%). Daarnaast belegt 10% in Oost-Europa en eveneens 10% in Zuid-Amerika. Actieve beleggers beleggen vaker in opkomende markten dan minder actieve beleggers. Gebrek aan kennis en een te hoog risico zijn redenen om niet in opkomende markten te beleggen.

`Toch kan er ook op minder risicovolle wijze geprofiteerd worden van de groei in de opkomende markten. Te denken valt aan beleggingen in de energie- en grondstoffensector.' aldus San Lie, hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO. Zo behaalden beleggingsfondsen die zich richten op de opkomende markten sinds begin dit jaar rendementen tussen de 15% (Zuid-Oost Azie) en 60% (Latijns-Amerika). `Het onderzoek levert ons interessante gegevens op om nog beter de wens en behoefte van onze klant te leren kennen en daarop in te spelen. Dat doen we niet alleen door onze klanten bijvoorbeeld via seminars over beleggen in opkomende markten te informeren, maar ook via ons productenaanbod zoals het onlangs gelanceerde India-fund', aldus Lie.

Bijna de helft van de beleggers in opkomende markten verwacht meer dan 5% extra rendement te halen ten opzichte van Westerse markten. 40% verwacht zelfs meer dan 10% extra rendement.