Gemeente Dinkelland

Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT


Van: Gerard Flinkers
Datum: 9 november 2005
Betreft: aanleg bergbezinkbassin Kloppendijk, Denekamp

AANLEG BERGBEZINKBASSIN KLOPPENDIJK DENEKAMP GAAT VAN START, EINDE AAN STANKOVERLAST EN WATERKWALITEIT KANAAL ALMELO-NORDHORN WORDT BETER

Aannemersbedrijf van Haarst uit Enschede start in week 46 met de aanleg van het bergbezinkbassin aan de Kloppendijk. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de werkzaamheden 6 - 8 maanden in beslag nemen. Met dit werk is ca. E 900.000,-- gemoeid. De aansluiting van de Havik op de Kloppendijk wordt afgesloten van 5 t/m 16 december a.s.

Toelichting:

Op de sloot langs de Kloppendijk bevinden zich momenteel 3 overstorten van rioolwater. Dit water is afkomstig van de overstorten Spittendijk (kerngebied Denekamp), De Havik (Janskamp) en de Kloppendijk (industrieterrein). Deze veroorzaken veel stankoverlast en het water na de overstorten is visueel vervuild. Ook in het kanaal Almelo-Nordhorn nabij de Kloppendijk is dat duidelijk te zien.

Dinkelland wil de plaatselijke situatie aanzienlijk verbeteren, zodat de stank verdwijnt en er niet langer sprake is van visuele vervuiling. Aan de Kloppendijk wordt een groot ondergronds bergbezinkbassin aangelegd.

Het bergbezinkbassin (BBB) is een grote ondergrondse betonnen bak met een inhoud van ca. 700 m3 waarin het rioleringswater opgevangen wordt bij hevige regenval, terwijl dat in de huidige situatie op de sloot wordt geloosd. Het rioleringswater blijft dus in het rioleringstelsel en loopt niet in de sloot. Dit betekent dat de sloot achter het nieuw aan te leggen bergbezinkbassin veel schoner zal zijn en niet meer zal stinken.

In een uitzonderlijke situatie kan blijken, dat het BBB niet groot genoeg is om het aangevoerde water te kunnen bergen (te denken valt aan een zeer langdurige regenperiode of een wolkbreuk). Als een dergelijke situatie optreedt zal de externe overstort van het BBB in werking treden en zal er water in de sloot langs de Kloppendijk en uiteindelijk in het kanaal Almelo-Nordhorn stromen. Dit water zal echter veel minder vervuild zijn doordat de zwaardere delen in het rioleringswater in het BBB bezinken. Tevens is het incidenteel overstortende volume aanzienlijk minder dan in de oude situatie.

De bouwwerkzaamheden zullen naar verwachting ca. 6-8 maanden in beslag nemen. Tijdens de werkzaamheden kan enige overlast ontstaan voor omwonenden, maar getracht wordt dit zoveel mogelijk te beperken. De aansluiting van de Havik op de Kloppendijk wordt van 5 t/m 16 december a.s. afgesloten. Het verkeer zal door middel van bebording omgeleid worden. De hulpdiensten zijn van deze tijdelijke afsluiting op de hoogte gesteld.

Als het BBB is gerealiseerd zal deze voorziening nauwelijks te zien zijn (ondergronds) en zullen de verwijderde groenvoorzieningen opnieuw aangeplant zijn. De grootste wijziging betreft het verdwijnen van een groot deel van de overstortsloot voor en ter hoogte van het BBB. Dit zal echter een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de waterkwaliteit in de sloot achter de overstort. De stank van de overstortsloot verdwijnt evenals de visuele vervuiling die optreedt in een overstortsituatie. Dit alles levert een bijdrage aan de verbetering van de natuur en het milieu langs de Kloppendijk en het deel van het kanaal Almelo-Nordhorn in de nabijheid van de Kloppendijk in Denekamp.
---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Team Communicatie, Gerard Flinkers, telefoonnummer 0541-854 181 of 06-51 720 330


---- --