Gemeente Utrecht


Gemeenteraad
Griffie
Persbericht


Gemeenteraad stelt begroting 2006 vast:

GELD VOOR LEIDSCHE RIJNPARK, AANKOOP PANDEN HARDEBOLLENSTRAAT EN CULTUUR

De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteravond laat de programmabegroting voor 2006 vastgesteld. Het slotdebat spitste zich vooral toe op het Leidsche Rijnpark en de problematiek rond de prostitutie in de Hardebollenstraat. Daarnaast besloot de raad de organisatie van de 'Ride for the Roses' en de realisatie van een klassiek podium in de Leeuwenberghkerk te steunen. Dit is de laatste begroting die de raad in de huidige samenstelling heeft vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006.

De raad hecht groot belang aan de realisatie van het Leidsche Rijnpark. Een voorstel van Leefbaar Utrecht om hiervoor alvast extra geld beschikbaar te stellen kon dan ook rekenen op unanieme steun in de raad. De dekking werd uiteindelijk gevonden door voor 2006 alvast EUR 2 miljoen bij elkaar te sprokkelen uit de grondexploitatie, de algemene middelen, de brandweer en het budget dat is bedoeld voor het inlopen van achterstallig onderhoud.


Hardebollenstraat

De omwonenden van de Hardebollenstraat hebben lang genoeg op concrete actie tegen de overlast van raamprostitutie in de straat moeten wachten vond de raad. Het voorstel van VVD, CDA en LU om drie panden in deze straat aan te kopen kreeg steun van alle partijen met uitzondering van de PvdA en de SP. Zij vreesden dat het probleem zich zal verplaatsen naar het Zandpad of elders in de stad.


Cultuur

Poppodium Ekko krijgt EUR 55.000 extra subsidie in 2006. De raad vindt Ekko een waardevolle aanvulling op het cultuuraanbod in de stad. Ook is een éénmalige bijdrage van EUR 300.000 toegekend aan de Leeuwenberghkerk. De stichting die het pand heeft aangekocht wil hier een klassiek muziekpodium mee opzetten.


Kankerbestrijding

Een amendement voor een éénmalige subsidie van EUR 50.000 voor de organisatie van de 'Ride for the Roses' in Utrecht in 2006 kreeg brede steun in de raad. Dit geld bleef over na de verbouwing van de raadzaal. De 'Ride for the Roses' is een fietsevenement waarvan de opbrengst ten goede komt aan onderzoek naar de bestrijding van kanker.

De raad kende verder geld toe aan het Sint Maartensberaad, extra geld voor het onderhoud van de Domkerk, de realisatie van extra fietstrommels en buurtstallingen en aan debatcentrum Tumult. De 20 speeltuinen in de stad moeten blijven bestaan besloot de raad unaniem. De verandering in de huisvestingsverordening waardoor de woonduur geen criterium meer is voor toewijzing moet meer bekendheid krijgen. Een motie van de SP voor een meer evenwichtige personeelsopbouw met meer uitvoerende, en minder beleidsfuncties werd aangenomen; LU, CDA en D66 stemden tegen. Deze motie kan de gemeente geld opleveren.

Niet aangenomen werden amendementen over het duurder maken van een tweede parkeervergunning, autodaten, onderwijshuisvesting, meer cultuur voor Leidsche Rijn en de ophoging van het leefbaarheidbudget.


De Programmabegroting 2006 werd donderdagavond 10 november tegen middernacht vastgesteld.
GroenLinks had een tegenbegroting ingediend en stemde daarom, evenals de fracties van de SP en Burger en Gemeenschap, tegen.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Griffie van de gemeenteraad, Ad Smits,
telefoon 030 - 286 16 09, e-mail: Griffie.Gemeenteraad@utrecht.nl.

Utrecht, 11 november 2005
|                                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 16 16                  |
|                                  |Fax: (030) 286 15 18                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --