TNT Group

Persbericht

TNT voorstander van liberalisering Postmarkt - Gelijk speelveld met het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is voorwaarde voor verdere liberalisering

11 November 2005 - TNT heeft kennisgenomen van het besluit van de Ministerraad advies te vragen aan de Raad van State over het voorstel voor een nieuwe postwet. Aanpassing van de Nederlandse postwet is noodzakelijk met het oog op de voorgenomen volledige liberalisering van de Nederlandse postmarkt.

TNT is voorstander van liberalisering van de postmarkt, mits er sprake is van een gelijk speelveld in Europa. De liberalisering in Nederland zal volgens de Notitie Post gelijke tred moeten houden met het tempo van liberalisering en de daadwerkelijke concurrentiemogelijkheden in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het ministerie van Economische Zaken zal naast een evaluatie van de regelgeving nog een onderzoek doen naar de huidige marktbelemmeringen op de postmarkten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De resultaten worden begin januari verwacht. Ook TNT brengt de feitelijke situatie op beide markten regelmatig in kaart en heeft onlangs nieuw onafhankelijk onderzoek aangekondigd.

TNT constateert dat er van een gelijk speelveld op dit moment geen sprake is. Voorbeelden zijn de nadelen die nieuwe toetreders op de postmarkt in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland in de BTW-aanrekening ondervinden vergeleken met Royal Mail en Deutsche Post, de voorwaarden die gesteld worden aan licenties, de concurrentieremmende regulering van netwerktoegang en tarieven, en de marktobstructie door beide nationale postbedrijven. De Nederlandse markt kent deze problemen niet waardoor de concurrentie zich hier nu al volop ontwikkelt.

TNT benadrukt dat nieuwe regelgeving goed moet aansluiten bij de economische karakteristieken van de postmarkt, die anders zijn dan die van de telecommunicatie- en energiemarkt. Onnodige sectorspecifieke regulering leidt juist tot marktverstoring. Ook dringt TNT aan op voldoende aandacht voor de vermindering van de administratieve lasten.

Het wetsvoorstel is een uitwerking van de Notitie Post en Aanvullende Notitie Post van vorig jaar. De voorwaarde van een gelijk speelveld is destijds reeds neergelegd in deze notities.