Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 3 november 2005

Mini-cursus omgaan met Schotse hooglanders in Helderse Duinen

Zaterdag 12 november organiseert Landschap Noord-Holland een 'mini-cursus' omgaan met Schotse hooglanders. De mini-cursus is voor mensen die graag in de Grafelijkheidsduinen wandelen maar onzeker of zelfs bang worden wanneer ze de Schotse hooglanders tegen komen. Landschap Noord-Holland wil deze mensen graag nader kennis laten maken met deze indrukwekkende maar gemoedelijke runderen. De Schotse hooglanders grazen het hele jaar in het gebied om te voorkomen dat de duinen dichtgroeien met bijvoorbeeld duinriet. Door het gegraas krijgen allerlei echte duinplanten een kans.

De excursie wordt verzorgd door Frans de Boer die naast zijn werk voor Landschap Noord-Holland ook het bedrijf Ekogron heeft. Ekogron verzorgt met hulp van paarden en runderen begrazing van verschillende natuurgebieden in Nederland. Frans de Boer neemt de groep mee naar de hooglanders in de duinen en maakt de deelnemers vertrouwd met de runderen. Bovendien geeft hij informatie over de hooglanders, hun gedrag en het leven in de buitenlucht.

De mini-cursus start om 10.00 uur en duurt tot ca.12.30 uur. Aanmelden is zeker nodig, bel daarvoor de InformatieWinkel, 0251-362 762. De kosten bedragen EUR 2,40 (beschermers Landschap Noord-Holland EUR 1,80, kinderen tot 12 jaar EUR 0,80). Startpunt is het kantoor van Landschap Noord-Holland, Zeeweg 12 te Huisduinen. Dit kantoor staat op de dijk tegenover Fort Kijkduin.