Ingezonden persbericht


Persinformatie Middelburg, 27 oktober 2005.

November in teken van muziekfilms

50 JAAR JONG IN ZEELAND BRENGT OOK FILMPROGRAMMA

In het kader van het project '50 jaar Jeugd- & Jongerencultuur Zeeland' brengt Filmtheater Schuttershof in Middelburg drie zaterdagavonden in november een spraakmakende muziekfilm die typerend is voor een specifiek tijdsbeeld. Namelijk eind jaren 60 'de hippiecultuur', eind jaren 70 'punk' en eind jaren 90 'hardrock'.


* 12 november 22.15 uur
Festival Express
Regie: Bob Smeaton / Duur: 90 minuten / Nederland, Groot Brittannië 2003 / Documentaire / Festival Express, de documentaire over de Canadese tour die artiesten als Janis Joplin, The Band en The Greatful Dead in 1970 maakten, is gebaseerd op filmmateriaal dat na dertig jaar boven water is gekomen. De Engelse regisseur Bob Smeaton maakte er een aantrekkelijke film van: behalve oude optredens en recent opgehaalde herinneringen bevat Festival Express ook veel reportagewerk. Vooral de scènes van de popsterren in de trein, op weg naar een volgend concert, zijn veelzeggend. Terwijl buiten het publiek de straat op gaat om gratis toegangskaarten op te eisen, gaat Joplin zich in de trein te buiten aan seks, drugs en rock & roll.


* 19 november 22.00 uur
The Filth and the Fury
Regie: Julien Temple / Duur: 105 minuten / Groot Brittannië, Verenigde Staten 2000 / Documentaire / Eind jaren '70 was het tijdperk van de punkmuziek en natuurlijk van The Sex Pistols. Ze bestonden slechts 26 maanden en hebben maar één album opgenomen, maar desondanks is het gezicht van de popmuziek door hen voor altijd veranderd. The Filth And The Fury, een film van Julien Temple, is een realistisch, intiem en schokkend portret van één van de meest invloedrijke en meest beruchte rockgroepen aller tijden. We zien hun opkomst uit de achterbuurtstraten van het Londen van de jaren zeventig, langs de kruisiging door de Britse pers, naar de heiligverklaring door fans wereldwijd en de uiteindelijke ineenstorting tijdens de tour door Amerika. Mythes worden onderuit gehaald, rekeningen vereffend en de woorden van de band voor het eerst gehoord, waarbij ze uit de schaduw treden van hun voormalige egomaniakale manager Malcom McLaren. Met bijdragen van de nog in leven zijnde Sex Pistols.


* 26 november 22.00 uur
Metallica, some kind of monster
Regie: Joe Berlinger / Duur: 141 minuten / Verenigde Staten 2004 / Documentaire / Begin 2001 bestaat Metallica twintig jaar en wil een nieuwe cd opnemen. Hun bassist Jason Newsted heeft de band net verlaten en laat de rest achter in grote crisis. Joe Berlinger en Bruce Sinofsky volgden de muzikanten ruim een jaar lang in deze periode. De uitbundige levensstijl van de groep - die de bijnaam 'Alcoholica' kreeg - was de bandleden al enige jaren daarvoor zuur opgebroken. De verhoudingen tussen de overige bandleden waren op dat moment tot een dieptepunt gedaald. Lichamelijk en geestelijk uitgeput kwamen ze op een dood spoor terecht en raakten zowel op persoonlijk als op artistiek vlak in een diepe crisis. Tijdens de opnames van het album St. Anger - het eerste in vijf jaar - ging de band in groepstherapie.

Toegangsprijs: 7 euro
CJP/OV/pas65: 5,50 euro
Locatie: Filmtheater Schuttershof, Schuttershofstraat 1, Middelburg Reserveren: 0118 - 613482
programma-info: www.schuttershoftheater.nl

-.-.-.-.-

Meer informatie over het filmprogramma en afbeeldingen (voor media): Maaike Ritsema, Filmtheater Schuttershof, tel. 0118-613482.

Bijlage: overzicht van de overige nog lopende programmaonderdelen van het project '50 jaar jong in Zeeland'.

Bijlage bij persbericht d.d. 27 oktober 2005:

Overige nog lopende programma-onderdelen van het project '50 jaar Jeugd- & Jongerencultuur Zeeland'

Muziek

Test, one, two.

In 1954 brengt Bill Haley met zijn Comets de plaat "Rock around the clock" uit. In 1955 wordt het de eerste echte wereldhit. Muziekhistorici markeren dit moment als de geboorte van de popmuziek. Voorafgaand aan ieder popconcert vindt de soundcheck plaats: test . one. two

Het muziekproject 'Test, one, two.' van SCOOP geeft een fantastisch beeld van de ontwikkeling van de popcultuur. Een live-band brengt een aaneengesloten programma van 70 minuten dat een halve eeuw popmuziek omvat. Een hoofdrol is weggelegd voor zangeres Marion van Iwaarden. Zij wordt begeleid door professionele muzikanten als Robert Stoltink (zang), Han Dasselaar (bas), Michael Coomans (gitaar), Richard Heijerman (drums) en Eric van Noort (toetsen). Tijdens het optreden zijn op een groot scherm videobeelden te zien. Veejay Bernard Vercouteren mixt historische en alledaagse beelden met live-beelden van de band. Kortom: een beeldende en muzikale reis door 50 jaar popcultuur.

Looptijd en locatie: Vanaf september 2005 tot januari 2006 staat deze voorstelling geprogrammeerd op diverse Voortgezet Onderwijs- en ROC-scholen in Zeeland.

Informatie: website www.scoopzld.nl, e-mail cdjonge@scoopzld.nl, telefoon 0118-682500. Boek

Brommers, gitaren en spandoeken. Vijftig jaar jong in Zeeland Het boek geeft een overzicht van de Zeeuwse jeugd- en popcultuur 1955-2005. Dit houdt in: een inleidend hoofdstuk over de 'ontdekking van de jeugd in Zeeland', gevolgd door chronologisch-thematische hoofdstukken over de ontwikkeling van de Zeeuwse jeugd- en popcultuur met veel verhalen van de auteur en van zegspersonen; over bands, muzikanten, zalen en jeugdsozen, rock 'n' roll, beat, hippies & underground, punk en overgangsvormen naar de 'algemene' (volwassenen)cultuur. Ook is er een hoofdstuk met memorabele grepen uit het Zeeuwse actiewezen. Kortom: van twistketting tot synthesizer, van vetkuif tot hanenkam, van Dragonfly tot Bløf tot Gorefest, van Rood Front tot Strijdfanfare Sint Juttemis, van het keurige CJV-instuifwerk tot De Beuk, De Piek, 't Beest en Brogum.

Auteur: Jan J.B. Kuipers

Verschenen: Uitgeverij Aprilis, Zaltbommel, oktober 2005.

Prijs: E 24,=

Te koop: bij de betere boekhandel in Zeeland

Informatie via de uitgever: www.aprilis.nl, e-mail info@aprilis.nl, telefoon 0418-512088

Informatie via de auteur: Jan J.B. Kuipers, e-mail jjbkuipers@zeelandnet.nl, telefoon 0113-215137.

Exposities
4. My Generation! Tentoonstellingen in de Zeeuwse Bibliotheek en in het Zeeuws Archief

Wat is er voor het nageslacht bewaard gebleven over vijftig jaar Zeeuwse jeugd- en jongerencultuur? Dat toont My Generation! 50 jaar jong in Zeeland, oftewel, drie tentoonstellingen waarvan één in het Zeeuws Archief (van 7 juli 2005 tot en met 7 januari 2006) en twee in de Zeeuwse Bibliotheek (Deel 1 van 30 augustus tot 29 oktober en Deel 2 van 2 november tot 31 december 2005). 5. Zeeuws Archief

Van platenspelers tot mobieltjes, van lang haar tot kaalgeschoren, van jongens- en meisjesclubs tot jeugdhonken. Aan de hand van documenten uit archieven van scholen en schoolverenigingen, padvinders- en muziekverenigingen, sportclubs, verenigingen van plattelandsjongeren, jongerencentra, kerkelijke jeugdclubs, jeugdafdelingen van politieke partijen et cetera, geeft het Zeeuws Archief een beeld van hoe het was om jong te zijn in Zeeland in de periode 1955-2005. De bezoeker kan bovendien zijn hart ophalen aan muziek en filmfragmenten en zich weer even terugwanen in jongerenkamers uit de jaren vijftig en zeventig.

Openingstijden Zeeuws Archief: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur; in juli en augustus op zaterdag gesloten.

Toegang gratis.

Bezoekadres Zeeuws Archief: Hofplein 16, Middelburg

Informatie: website www.zeeuwsarchief.nl, e-mail info@zeeuwsarchief.nl, telefoon 0118-678800. 6. Zeeuwse Bibliotheek

In de Zeeuwse Bibliotheek wordt in de twee tentoonstellingen een tijdlijn neergezet van 50 jaar jongerencultuur in Zeeland. Er zijn foto's te zien in de rubrieken mode, vrije tijd, werk, wonen en onderwijs, afkomstig uit Beeldbank Zeeland (het digitaal beeldarchief van de Zeeuwse Bibliotheek), maar ook attributen en er zijn geluidsfragmenten te horen.

Deel 1 gaat over de jaren 1950 tot 1975 (en loopt dus van 30-8 tot 29-10), deel 2 omvat de jaren vanaf 1975 tot 2005 (en loopt van 2-11 tot 31-12-2005).

Openingstijden Zeeuwse Bibliotheek: maandag 17.30 - 21.00 uur, dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 21.00 uur; zaterdag 10.00 - 13.00 uur

Toegang gratis.

Bezoekadres Zeeuwse Bibliotheek: Kousteensedijk 7, Middelburg

Informatie: website www.zeeuwsebibliotheek.nl, e-mail info@zeeuwsebibliotheek.nl, telefoon 0118-654000. 7. Jong + Zeeuws = ? Reizende tentoonstelling

Wat is volgens Zeeuwen beeldbepalend voor jong zijn in Zeeland tussen 1955 en 2005? Het Zeeuws Archief, de Zeeuwse Bibliotheek en SCOOP Zeeland schreven een fotowedstrijd uit onder het motto Jong + Zeeuws = ?. Zeeuwen werden uitgenodigd jeugdfoto's in te sturen. De foto's moesten passen in vijf categorieën: Wonen, Vrije tijd, Mode, Onderwijs en Werk. Ruim 150 foto's van Zeeuwen in hun jonge jaren kwamen binnen! De jury, bestaande uit fotografe Mechteld Janse en Rinus Roepman, vormgever en oud-beheerder van een jongerencentrum, selecteerde na grondige bestudering en discussie drie foto's die het beste weergeven hoe het nu was om jong te zijn in Zeeland. Daarnaast hebben drie foto's een eervolle vermelding gekregen. De prijswinnaars en de eervolle vermeldingen zijn te vinden op www.zeeuwsarchief.nl Van een selectie van de ingezonden foto's is een reizende tentoonstelling gemaakt. Uiteraard horen de winnende foto's en de eervolle vermeldingen daarbij.

Deze fototentoonstelling reist tot januari 2006 mee met het muziekproject 'Test, one, two' langs scholen in het voortgezet onderwijs, ROC's e.a. in Zeeland. In het voorjaar van 2006 komt de reizende tentoonstelling naar het Zeeuws Archief. Informatie over (het reisschema van) deze reizende fototentoonstelling, via respectievelijk:

website www.scoopzld.nl, e-mail cdjonge@scoopzld.nl of info@scoopzld.nl, telefoon 0118-682500. website www.zeeuwsarchief.nl, e-mail info@zeeuwsarchief.nl, telefoon 0118-678800. 8. Jong in de Scheldestad Tentoonstelling in het Gemeentearchief Vlissingen In het Gemeentearchief Vlissingen is van 17 oktober tot 17 november 2005 de fototentoonstelling Jong in de Scheldestad te zien. De nadruk ligt bij deze expositie op de muziek. Talloze (Vlissingse) bands zagen in de jaren zestig het levenslicht en lieten nadrukkelijk van zich horen. Namen hierbij: Dragonfly, Flarth, Group69, The Javelins en Promen.

Zelfs grootheden uit het buitenland meldden zich in de Vlissingse binnenstad van de jaren zestig, zoals Bil Haley, Dave Berry en Pink Floyd.

Ook de uitgaansgegelegenheden komen aan bod, zoals het roemruchte La Cave op de Nieuwendijk en de DOP-soos in de Sarazijnstraat. Deze gelegenheden lagen veelal in de bekende uitgaansroute: Bellamypark, Kerkstraat, Sint Jacobsstraat, Walstraat en Nieuwendijk.

Looptijd: van 17 oktober t/m 16 november 2005

Geopend: Maandag t/m donderdag van 9.00-16.30 uur, vrijdag gesloten. Op de Landelijke Archievendag (zaterdag 29 oktober 2005) van 10.00 tot 16.00 uur.

Bezoekadres Gemeentearchief Vlissingen: Hellebardierstraat 2, Vlissingen

Toegang gratis.

Informatie: Website www.gemeentearchiefvlissingen.nl, e-mail gemeentearchief@vlissingen.nl, telefoon 0118-487331 Radio en tv
10. Radioprogramma Omroep Zeeland Radio

Titel: 50 jaar jong in Zeeland

Omroep Zeeland Radio zendt van september tot en met december een radiodocumentaire uit over vijftig jaar jongerencultuur in Zeeland. Deze radiodocumentaire van Phons Bakx bestaat uit 13 wekelijkse afleveringen over de jongerencultuur van Zeeland in de tweede helft van de vorige eeuw, met representatieve onderwerpen over het gezinsleven, de muziekwereld, het uitgaansleven, de mode, het narcoticagebruik, mobiliteit, rages, sociaal protest en publiciteit. De documentaireserie bestaat voornamelijk uit gesproken woord en wordt uitgezonden op zondagen van 25 september tot en met 18 december van 10 tot 11 uur.

Omroep Zeeland Radio is in de hele provincie te beluisteren via 87,9 FM.

Informatie: website www.omroepzeeland.nl, e-mail info@omroepzeeland.nl, telefoon 0118-499900 Joep Bremmers en Phons Bakx.

Algemeen

Meer informatie over het totale project (voor media): Peter Sijnke, Zeeuws Archief, tel. 0118-678800
Cor de Jonge, Scoop, tel. 0118-682500
Website: www.zeeuwsarchief.nl/pers (ook voor afbeeldingen)


---- --