Waterschap Zuiderzeeland


Persbericht, 8 november 2005 2005/33

ZONDAGMIDDAG ZUIDERZEEMIDDAG

Iedere zondag leuke activiteiten voor kinderen en hun ouders in binnenmuseum

Van november tot april zijn er in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen elke zondag leuke activiteiten voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kinderen die houden van boeiende, uitdagende en leerzame activiteiten zijn in het binnenmuseum dan helemaal op hun plek. Of het nu gaat om luisteren naar spannende verhalen, een kijkdoos maken of op de halfdonkere Peperzolder schetsen maken als kunstenaar uit de Gouden Eeuw. Het is allemaal mogelijk. Elke zondag is er iets anders te doen. Kijk daarom iedere week op www.zuiderzeemuseum.nl voor de nieuwste activiteiten.

Voorlezen
De eerste Zuiderzeemiddag is op 13 november. Dan staat voorlezen centraal. In de zalen van het binnenmuseum kunnen kinderen luisteren naar allerlei spannende verhalen. Tussen de houten schepen in de Schepenhal horen zij, bij het licht van de petroleumlamp, alles over de gevaren van de zee. Bij het ijstentje van de vroegere walvisvaarders gaan de verhalen over ijs, gevaarlijke ijsberen en de jacht op de walvis. Voor de kleuters zijn er ouderwetse Sinterklaaskleurplaten om in te kleuren. Zijn ze klaar, dan krijgen ze natuurlijk een mooi plekje in het museum.
Meesters van de Gouden Eeuw
Zondag 20 november kruipen kinderen in de huid van tekenaars, schilders en kunstenaars van de Gouden Eeuw. In het binnenmuseum bekijken ze het werk van 'collega-schilders' en op de spannende Peperzolder doen ze onderzoek naar het leven in de VOC-tijd. In het speciaal voor de 'kunstenaars' ingerichte museumatelier maken ze vervolgens schetsen van zelfgekozen voorwerpen uit de Gouden Eeuw. Een schilderskiel en baret zorgen ervoor dat het kunstenaarsgevoel compleet is én dat de eigen kleren niet vies worden. En de ouders dan?
Ook de ouders, grootouders, ooms of tantes worden niet vergeten. Terwijl de kinderen bezig zijn met hun spannende activiteiten, kunnen zij genieten van de diverse tentoonstellingen over zeven eeuwen Zuiderzeegeschiedenis. Nieuw dit jaar is de tentoonstelling 'Op maat gesneden'. Hier krijgt u toegang tot de boeiende en oogstrelende wereld van de streekdrachten. In diverse kledingkasten worden schitterende kostuums en sieraden uit uiteenlopende plaatsen rond de voormalige Zuiderzee getoond. Allemaal topstukken uit de eigen collectie. Deze worden aangevuld met schilderijen, prenten, foto's en bewegende beelden.
Informatie en openingstijden
De activiteiten voor de 'Zondagmiddag Zuiderzeemiddag' vinden van 13 november 2005 tot en met 26 maart 2006 iedere zondag vanaf 13.30 uur plaats in het binnenmuseum. Behalve tijdens het evenement 'Sinterklaas, wie kent 'm niet' op 26, 27, 30 november en 3 en 4 december. Op deze dagen is het buitenmuseum speciaal geopend en zijn daar speciale kinderactiviteiten in het kader van Sinterklaas. Na het Sinterklaasevenement gaat de.'Zondagmiddag Zuiderzeemiddag' gewoon weer verder met een kijkdoos maken op zondag 18 december. In de Kerstvakantie is er zelfs een heel uitgebreid programma. Het binnenmuseum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de Kerstvakantie is het museum ook op maandag geopend. De entreeprijzen voor het binnenmuseum zijn in 2005 ¤ 5,50 voor volwassenen en ¤ 5,00 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. In 2006 is dat respectievelijk ¤ 7,00 en ¤ 6,50. Kijk voor het programma van Zondagmiddag Zuiderzeemiddag, openingstijden en prijzen op www.zuiderzeemuseum.nl.

Noot aan de redactie (