Ingezonden persbericht


Officier van Justitie noemt detentiecentrum Schiphol-Oost concentratiekamp / Vanuit de Grote Broek Kort Geding aangespannen tegen de staat en burgemeester

Wat er aan voorafging
In de nacht van 27 oktober heeft een brand in het detentie centrum Schiphol-Oost 11 levens geeïst van mensen die door de Nederlandse regering als 'illegaal' waren gebrandmerkt. Een voorlopig dieptepunt van een onmenselijk en schrijnend beleid dat er toe leidt dat mensen opgesloten worden en anderen uitsluit van de samenleving. Onder de ministeriële verantwoordelijkheid van Donner en Verdonk zijn 11 mensen gestorven. De ministers moeten geconfronteerd worden met de gevolgen hiervan. In plaats van hun verantwoordelijkheid te erkennen hebben de ministers echter al bij voorbaat gezegd dat er adequaat gehandeld is en blijven zij kritiek op de opvang van de overlevenden negeren. De overlevenden van de Schipholbrand zouden adequate hulp en nazorg moeten krijgen en in vrijheid moeten worden gesteld. In reactie op de brand en de nasleep ervan werden op diverse woningen spandoeken opgehangen met leuzen als "11 mensen levend verbrand, Rita bedankt" en "Rita, nog steeds geen bloed aan je handen?". Ook zijn er in diverse woningen posters opgehangen met de tekst: "Reisbureau RITA, adequaat tot het bittere eind. Arrestatie, deportatie, crematie". De politie reageerde hierop met huiszoekingsbevelen en inbeslagname van de posters. Zo ook bij woonwerkpand de Grote Broek in Nijmegen. Bij een andere gekraakte woning in Nijmegen stond de politie al klaar met de stormram en werd de poster door de technische recherche op vingerafdrukken onderzocht.

Officier van Justitie noemt detentie centrum Schiphol-Oost concentratiekamp Waar na de moord op Pim Fortuyn en Theo Van Gogh politici om het hardste riepen hoe belangrijk de vrijheid van meningsuiting is geldt dit blijkbaar niet in alle gevallen. Wanneer je ministers wilt aanspreken op hun ministeriële verantwoordelijkheid of hun beleid wilt bekritiseren moet je tegenwoordig rekening houden met een politie inval of arrestatie. Op het moment dat een medewerker van woonwerkpand de Grote Broek een interview gaf aan TV Gelderland werd hij door de politie gearresteerd en afgevoerd. Enige uren later werd de bewoner weer vrijgelaten met een dagvaarding op zak. Volgens de officier van justitie is er sprake van smaad. De poster in kwestie word op de dagvaarding omschreven als "een pamflet/poster met daarop de tekst (afgedrukt op een achtergrond/ afbeelding van een concentratiekamp) "Reisbureau RITA" etc. Op de poster staat echter een afbeelding van detentie-centrum Schiphol-Oost. Dezelfde foto werd daags na de brand in diverse dagbladen geplaatst. Dat een OvJ het detentie-centrum een concentratiekamp noemt zegt volgens ons veel over Verdonk's beleid. Als een OvJ zich terecht kwaad maakt over de consequenties van het huidige beleid van Verdonk moet zij de minister of haar beleid aanklagen, en geen burgers dagvaarden. Wij zien de strafzaak dan ook met veel vertrouwen tegemoet.

Vanuit de Grote Broek Kort Geding aangespannen tegen de staat en burgemeester. Bewoners van de Grote Broek hebben geen woorden voor de mentaliteit en manier van handelen van de politie en het openbaar ministerie. In reactie op de gebeurtenissen is er een nieuwe poster opgehangen en vanuit de Grote Broek een kort geding aangespannen tegen de staat der Nederlanden en de burgemeester (korps beheerder) van Nijmegen. De zaak dient komende vrijdag. Wij zijn niet van plan ons de mond te laten snoeren of op te houden het onmenselijke beleid van Verdonk te bekritiseren. Wij blijven ons inzetten voor een solidaire wereld waarin iedereen gelijkwaardig mens kan zijn, een wereld zonder grenzen, zonder naties en zeker zonder uitzettingen.

Voor een open en gelijkwaardige samenleving!
GEEN MENS IS ILLEGAAL!!!

~~~~
Voor de pers:
Voor een afbeelding van de poster kijk op: www.grotebroek.nl Voor een afbleeeding van de dagvaarding kijk op: www.indymedia.nl/img/2005/11/32127.jpg Voor contact met de Grote Broek over deze zaak kan je bellen met: 06-15.626.309