Gemeente Coevorden

Ganzenmarkt 2005

Inschrijven voor verkiezing

Maandag 14 november 2005 staat de stad Coevorden in het teken van de 44e editie van de jaarlijkse Ganzenmarkt. Deze prachtige traditie in de Ganzenstad Coevorden trekt vele duizenden bezoekers. Mis het niet.

Foto's

Sfeerimpressie Ganzenmarkt 2004

Diavoorstelling Ganzenmarkt 2004 (Bron: Adrie Pot)

Diavoorstelling Ganzenmarkt 2003 (Bron: Adrie Pot)

Foto's Ganzenmarkt 2004 (Bron: Rieks Spijker)

Impressie Ganzenmarkt 2003

Impressie Ganzenmarkt 2002

Impressie Ganzenmarkt 2001

Historie
De geschiedenis van de ganzenmarkt in Coevorden gaat terug naar de 18e en 19e eeuw. In die tijd was de handel in ganzen erg belangrijk. Op de tweede maandag in november trekken mensen van heinde en ver naar Coevorden en houden daarmee de traditie in ere. De moerassen rondom Coevorden waren aan het eind van de 18e-, begin 19e eeuw een uitstekende omgeving om ganzen te fokken en te mesten.

De handel in ganzen vierde hoogtij. Voordat er daadwerkelijk gehandeld kon worden, dreven ganzenhoedsters de ganzen door de straten van de stad naar de markt. Dit gebeurde jaarlijks aan het eind van de maand november.

Biestenmaondagen
De Ganzenmarkt was de laatste in een serie van vier `Biestenmaondagen'. De eerste markt was een veemarkt, de tweede een gewone wekelijkse markt en de derde kreeg de naam 'olle wievenmarkt'. Boerenvrouwen en schoolgaande kinderen trokken mee naar de markt. De groentevoorraad werd aangevuld, waarbij met name soepgroenten en witte kool erg populair waren. De kool werd thuis in Keulse potten gedaan om er zuurkool van te maken voor de koude winterse dagen.

Traditie
De betekenis van de ganzenhandel werd steeds minder naarmate minder ganzen werden aangevoerd vanuit de moerassen. In het begin van de zestiger jaren werd de oude traditie nieuw leven ingeblazen. Meisjes van de huishoudschool werden ganzenhoedsters. De draagster van de meest traditionele kleding werd beloond met de titel `Miss Ganzenhoedster'.

Ganzen Geesje
De 'eerste' ganzen, op de hernieuwde ganzenmarkt, kwamen uit Rolde en later uit Colmschate. Op 14 oktober 1978 werd een `Ganzenbeeld' onthuld van de Makkumer beeldhouwer Sterenberg. `Ganzen Geesje' staat symbool voor de belangrijke rol die de ganzen al jaren in 'Ganzenstad Coevorden' innemen.

Overnachten in Coevorden
De Ganzenmarkt begint op maandagochtend 14 november 2005 al vroeg. Als u het weekend voorafgaand aan de ganzemarkt al naar Coevorden komt, kunt u in alle rust genieten van de jaarlijkse traditie. Coevorden heeft prachtige accommodaties om te overnachten, zoals hotels, pensions / bed & Breakfasts, bungalowparken en campings.

Stichting Ganzenmarkt
De organisatie van de Ganzenmarkt is in handen van de Stichting Ganzenmarkt. In de organisatiecommissie van deze stichting hebben zitting:
Dagelijks bestuur: Arnold Faas, Dick Eisen, Gerrie Kreuze en Hennie Turien.
Overige bestuursleden: Geesje Berendsen en Tinus Meijerink. De persvoorlichting is in handen van Esselien de Groot. U kunt Esselien de Groot bereiken via telefoonnummer 0524-523688, 06-51103514 en via e-mail: esgroot@planet.nl.

Deelname aan de jaarmarkt
Voor een marktstandplaats kunt u contact opnemen met de gemeente Coevorden, telefoonnummer 0524-598634.

Deelname aan de kermis
Voor een vergunning op de kermis kunt u contact opnemen met de gemeente Coevorden, telefoonnummer 0524-598746.

De inhoud van deze webpagina (http://www.coevorden.nl/ganzenmarkt) valt onder verantwoordelijkheid van de Stichting Ganzenmarkt.