Gemeente Coevorden

Boegbeeld van ganzenstad Coevorden na vernielingen opnieuw gerestaureerd

Ganzenmarkt 14 november 2005

Het boegbeeld van de ganzenstad Coevorden, Ganzen Geesje, is weer in ere hersteld. De gemeente Coevorden heeft het beeld na diverse zware vernielingen voor de tweede keer in twee jaar opnieuw laten restaureren. Het bronzen beeld van beeldhouwer Johan Sterenberg, dat sinds 1978 de Markt siert, is sinds vandaag weer in volle glorie te bewonderen.

Wethouder Peter Snijders van Cultuur is bijzonder verheugd dat het boegbeeld van de oudste Drentse stad voorafgaand aan de traditionele jaarlijkse Ganzenmarkt weer in optimale staat verkeert. "Dit beeld is van iedereen in Coevorden. Laten we het beeld dan ook allemaal symbolisch omarmen en ervoor zorgen dat Ganzen Geesje nog vele jaren ongeschonden over de Markt uitkijkt."

De restauratie van Ganzen Geesje heeft de gemeente dit jaar ongeveer 9.000 euro gekost. "Het schadebedrag is aanzienlijk, maar wel minder dan vorig jaar. Een van de vernielde en ontvreemde bronzen ganzen is enkele maanden geleden teruggevonden in Coevorden door toeristen uit Delden. Tijdens de komende Ganzenmarkt op maandag 14 november wil ik deze mensen graag persoonlijk een beloning overhandigen", vertelt Peter Snijders.

Ganzenmarkt

In juli vorig jaar werd het beeld op de Markt in Coevorden ook al zwaar beschadigd. In de drie maanden daarna liet de gemeente het beeld restaureren. Tijdens de ganzenmarkt in november vorig jaar onthulde de weduwe van kunstenaar Johan Sterenberg vol trots het herstelde beeld. Bij die onthulding deed de toenmalige wethouder Tanja Klip-Martin van Cultuur nog de nadrukkelijke oproep aan alle aanwezigen dat "dit symbool van de stad Coevorden gerespecteerd moet worden. Dit beeld is van ons allemaal". In de jaren zeventig zamelden de bevolking en ondernemers na een oproep van oud-burgemeester Willem Hoekzema duizenden guldens in om hét beeld van Coevorden destijds te kunnen laten maken door de beroemde beeldhouwer Johan Sterenberg. Op 14 oktober 1978 werd het beeld onthuld.

Ganzen Geesje staat symbool voor de belangrijke rol die de ganzen al honderden jaren in Coevorden innemen. Rond het begin van de 19e eeuw vierde de handel in ganzen in Coevorden hoogtij. In die tijd was de handel in ganzen een belangrijk (export) product.

Zie ook: Ganzenmarkt 14 november 2005