Gemeente Den Haag

november 2005
Manifestatie rond uniek project 'De Thuisdokter' (8 november)

Op maandag 14 november 2005 beleeft het unieke Haagse project 'De Thuisdokter' een hoogtepunt met de 'manifestatie Thuisdokter' in Theater Concordia. Er zijn workshops, theatervoorstellingen en uitgebreide presentaties van alle ontwikkelde materialen. Tijdens de manifestatie houdt wethouder Jetta Klijnsma van Volksgezondheid een toespraak en spelen wijkbewoners uit Laak scènes uit de voorstelling 'De Thuisdokter'.

'De Thuisdokter' maakt mensen zelfredzamer voor wat betreft hun gezondheid. Het project loopt sinds 2003 en is bedoeld voor bewoners van wijken met een gezondheidsachterstand. Hagenaars leren wat ze zelf kunnen doen bij alledaagse kwalen en wanneer ze echt naar de huisarts moeten. Zo kan ook de werkdruk van huisartsen worden verlaagd.

Voor 'De Thuisdokter' zijn verschillende materialen en methodieken ontwikkeld: het boekje 'Tips voor de Thuisdokter' met onder meer zelfzorgtips, theater met wijkbewoners, de educatieve televisieserie 'De Thuisdokter' op TV West, lesmaterialen en voorlichting in eigen taal en cultuur. Uit het promotieonderzoek van psycholoog Anne Marie Plass blijkt dat Hagenaars die het boekje 'Tips voor de Thuisdokter' gebruiken, nu minder vaak de huisarts nodig hebben.

Tijdens de manifestatie worden alle betrokkenen bedankt voor hun inzet en kunnen geïnteresseerden uit het hele land kennismaken met het project. Mogelijk krijgt het project een vervolg in andere gemeenten.

De Thuisdokter is een initiatief van onder andere de gemeente Den Haag, ETV.nl Haaglanden, STIOM, Thuiszorg Den Haag, apothekers en huisartsen.