Universiteit van Tilburg

Kinderuniversiteit over 'Slachtofferkunde'

Kindercollege 'Slachtoffers' op maandagmiddag 14 november

Op maandagmiddag 14 november is het vierde kindercollege van de Tilburgse Kinderuniversiteit. Hoogleraar strafrecht Marc Groenhuijsen legt aan kinderen uit wat er gebeurt als iemand slachtoffer is geworden. Hoe reageert de omgeving? Wat doet een rechter? En hoe kunnen slachtoffers beter geholpen worden?

Slachtoffer worden, kan iedereen overkomen: een inbraak, fietsendiefstal, of erger: een verkeersongeluk of geweld op straat. Ervaring leert dat slachtoffer worden ingrijpender is dan menigeen denkt. Behalve eventueel lichamelijk letstel zijn er ook grote psychologische gevolgen: wantrouwen, angst en een gevoel van onveiligheid.
De Tilburgse jurist Marc Groenhuijsen is gespecialiseerd in victimologie oftewel 'slachtofferkunde'. Hij schets in zijn kindercollege wat er gebeurt wanneer iemand slachtoffer wordt. De omgeving blijkt bijvoorbeeld allerlei vervelende vragen te stellen: Zat de achterdeur wel op slot? Waarom liep je daar alleen over straat? Het lijkt wel alsof de omgeving het slachtoffer de schuld geeft. Waarom doen mensen dit?
Vervolgens gaat Groenhuijsen in op wat politie en justitie ondernemen na een delict, en hoe zij daarin de laatste jaren steeds meer rekening proberen te houden met het slachtoffer, vaak op basis van onderzoek door victimologen. Wanneer er nu iemand is gearresteerd voor een misdrijf laat justitie dit bijvoorbeeld weten aan het slachtoffer, vroeger moest het slachtoffer het belangrijke nieuws in de krant lezen. Ook hebben slachtoffers tegenwoordig spreekrecht; ze mogen een slachtofferverklaring afleggen tijdens de rechtszaak tegen de verdachte. Daar zijn overigens niet alle rechters gelukkig mee, zal de professor uitleggen. Rechters willen niet te veel emoties in hun onpartijdige rechtbank. Groenhuijsen onderzoekt zelf momenteel of het huidige spreekrecht goed werkt.

Kinderuniversiteit
In vele Europese universiteitssteden zoals Bonn, Rome en Wenen bestaat de Kinderuniversiteit al langer. Wekelijks of maandelijks zijn er lezingen voor kinderen rond de 11 jaar door heuse professoren in toga. Tilburg is de eerste universiteit in Nederland die de kinderuniversiteit instellingsbreed gebruikt om jongeren vertrouwd te maken met de wetenschap en onderzoek. Het initiatief is warm onthaald: de Kinderuniversiteit was binnen een week volgeboekt. 160 kinderen kunnen deelnemen.

Act
Dit kindercollege wordt op een beeldende manier ingeleid door de Tilburgse cabaretier, improvisator en animator Peer de Graaf. Noot voor de pers Het kindercollege over slachtoffers vindt plaats op maandagmiddag 14 november om 16.45 uur in gebouw Y, zaal 1 op de campus van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Meer informatie is te vinden op de website
www.uvt.nl/kinderuniversiteit/, of via Pieter Siebers (voorlichter), Afdeling Voorlichting & Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2004, e-mail: p.h.c.siebers@uvt.nl.