Erasmus MC


11-11-2005: Middelen beter inzetten om gezondheidsdoelstellingen Verenigde Naties te halen

Bestrijding van HIV/AIDS en tuberculose in ontwikkelingslanden kan verbeterd worden door beschikbare gelden beter te gebruiken. Maar er moeten ook meer middelen komen om de Millennium ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties te halen. Dat stellen gezondheidseconoom Rob Baltussen van het Institute for Medical Technology Assessment (iMTA) van het Erasmus MC en collega's in artikelen die het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal vandaag online publiceert.

Publicatie van de artikelen vindt plaats aan de vooravond van een belangrijke internationale bijeenkomst over de Millennium ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties op 14 en 15 november 2005 in Parijs. Vijf jaar na ondertekening van de Millennium ontwikkelingsdoelstellingen door 192 landen zijn slechts enkele van de armste landen ter wereld op koers zijn om deze te halen, zeggen de experts.

De onderzoekers richten zich specifiek op de gezondheidsdoelstellingen om wereldwijd sterfte door HIV/AIDS, tuberculose, malaria, en moeder- en kinderziektes terug te dringen. Zij analyseren de kosten en effecten van belangrijke behandelingen en geven aan hoe beschikbare middelen het best gebruikt kunnen worden.

Baltussen onderzocht het effect van diverse maatregelen op ziekte en sterfte aan HIV/AIDS en tuberculose. Hij stelt dat de behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen, het voorlichten van prostituees, en voorlichten van de bevolking met media campagnes het meest geschikt zijn om verdere verspreiding van HIV/AIDS te voorkomen. Door recente prijsdalingen is het toedienen van aids-remmers nu net zo kosteneffectief als bekende preventieve interventies zoals vrijwillig testen. Daarnaast zijn meer middelen nodig om mensen met tuberculose op te sporen.

Baltussen heeft ook berekend hoeveel deze maatregelen kosten. "Vaak is het mogelijk om voor enkele dollars een levensjaar te redden. Duurdere maatregelen kosten ongeveer 300 dollar per levensjaar, maar zijn nog steeds een goede investering in de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. In verhouding, in Nederland zijn we bereid om vaak meer dan 20 duizend dollar te betalen voor een levensjaar" concludeert hij.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Institute for Medical Technology Assessment (iMTA) van het Erasmus MC en onderzoekers van de WHO (World Health Organisation).