Gemeente Rotterdam

Nr. 46
11 november 2005

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 14 t/m 20 november 2005

Burgemeester Opstelten opent Ambassadeursdag
Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op maandag 14 november om 11.00 uur de Ambassadeursdag, die plaatsvindt in Burgerzaal van het stadhuis. De voorzitter van Rotterdam Port Promotion Council (RPPC), de heer R. de Boer, is hierbij aanwezig. Aansluitend bezoekt het gezelschap de Vlaggenparade aan de Boompjes voor een officiële vlaggenceremonie, om respectievelijk de vlaggen te hijsen van: Nicaragua door ambassadeur C.J.F. Arguello Gómez, Rotterdam door burgemeester Opstelten en RPPC door de heer de Boer. (Voor meer informatie: Rotterdam Port Promotion Council, mevr. W. van Aalten, tel. 010 - 205 23 88)

Wethouder Van Sluis houdt toespraak bij eerste pijplegging van nieuw warmtebedrijf Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) houdt op maandag 14 november om 16.30 uur een toespraak ter gelegenheid van de officiële eerste pijplegging van het warmtebedrijf. Staatssecretaris Van Geel (VROM) zal de officiële pijplegging verrichten. Dit gebeurt in de feesttent op de hoek van de Krabbedijkestraat / Hansweerstraat. Overtollige warmte uit het Rijnmondgebied zal in 2006 worden benut om nieuwbouwwoningen in Rotterdam Zuid en Hoogvliet te verwarmen. Tot nu toe verdwijnt deze energie via de schoorsteen of wordt 'geloosd' op het oppervlaktewater via koelsystemen. Op termijn zullen ook bestaande woningen, bedrijven en voorzieningen op de warmte-infrastructuur worden aangesloten. (Voor meer informatie: Communicatie Warmtebedrijf, Hyppo Wanders, tel. 030 - 231 17 99, 06 - 21 29 04 37)

Wethouder Van den Anker reikt prijs uit beste plan jonge ondernemers Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) reikt op maandag 14 november om 17.00 uur een prijs uit voor het beste plan voor jonge startende ondernemers. Dit gebeurt tijdens de kick-off van het competitietraject dat de gemeente Rotterdam speciaal voor jonge starters organiseert. De kick-off vindt plaats in Now & Wow aan de Maashaven Zuidzijde 1. Het project Jonge Starters is onderdeel van het project Kansenzones waarmee de gemeente acht wijken in Feijenoord en Charlois een economische impuls wil geven. Het project Kansenzones wil gebieden aantrekkelijker te maken voor ondernemers en investeerders. De jongeren die hun plan presenteren, krijgen de komende maanden intensieve begeleiding uit het bedrijfsleven (Voor meer informatie: Project Economische kansenzones, J.W. Croonen, tel. 06 - 89 92 64 87)

Wethouder Van den Anker opent Expertmeeting 'Lieve jongens, lastige meisjes' Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) opent op dinsdag 15 november om 9.30 uur de Expertmeeting 'Lieve jongens, lastige meisjes: opvoeden in een veranderde stad', die plaatsvindt in Sportvereniging Neptunus aan de Abraham Stolkweg 31. Met de expertmeeting wordt in Rotterdam een groot project gestart op het gebied van emancipatie en jeugd. Doel van het project is om meisjes en jongens zo gelijkwaardig mogelijk op te laten groeien tot succesvolle personen. De expertmeeting is tot stand gekomen door samenwerking tussen De Heuvel, adviesbureau jeugd- en jongerenwerk, stichting Marokkaans en Arabisch Cultureel Centrum voor Vrouwen, stichting de Meeuw en Scala expertisecentrum voor emancipatie en participatie. (Voor meer informatie: Stichting de Meeuw, Elke Louwers, tel. 010 - 486 30 22)

Wethouder Geluk ontvangt eerste exemplaar van het boek 'right to play' Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) ontvangt op dinsdag 15 november om 13.00 uur het eerste exemplaar van de Nederlandse editie van het boek 'Right To Play'. De uitreiking vindt plaats in Villa Zebra, het museum voor kinderen aan de Maas, aan de Stieltjessstraat 21. Naast de wethouder ontvangen ook de directeur van Right To Play Nederland en de topsporters Jeroen Straathof (wielrennen/schaatsen) en Rebecca Kadijk (beachvolleybal) een exemplaar. De organisatie Right To Play, die is opgericht door drievoudig wereldkampioen schaatsen Johann Olav Koss, zet sport- en spelprojecten op in vluchtelingenkampen en andere traumagebieden om kinderen weer op de been te helpen. In het boek wordt het verhaal verteld van Right to Play. Het beschrijft een avontuurlijke reis over de wereld langs scholen in Rwanda, vluchtelingenkampen in Pakistan, sloppenwijken in Mali en projecten in Israël en Palestina. Ter gelegenheid van de week van de kinderrechten zal het gemeentebestuur elke basisschool in Rotterdam drie exemplaren van het boek schenken. De bijeenkomst in Villa Zebra begint om 12.00 uur. (Voor meer informatie: Right To Play, Paula Etman, 010 - 447 28 03)

Wethouder Geluk bezoekt 'Mensen maken de Stad'-straten Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) bezoekt op dinsdag 15 november en woensdag 16 november een aantal Rotterdamse straten, waarin de bewoners afspraken maken over hoe ze met elkaar omgaan en hoe ze samen de straat schoon, heel en leefbaar houden. Deze straten doen mee aan het gemeentelijk integratieprogramma 'Mensen maken de Stad'. Op dinsdag 15 november vanaf 20.30 uur praat de wethouder met bewoners van de Joost van Geelstraat en aansluitend de bewoners van de Robert Fruinstraat over hun straat, de gemaakte straatafspraken en hoe ze die in de praktijk brengen. Verzamelplaats is de Joost van Geelstraat 4. Op 16 november krijgt de wethouder van 9.00 uur tot 10.00 uur in het projectbureau Sociaal Investeren Hordijkerveld aan de Kerstendijk 9 een toelichting op het project Sociaal Investeren Hordijkerveld. Tussen 10.00 uur en 11.00 uur vertellen bewoners aan de Lodijk over de aanpak in hun flat. Met het programma 'Mensen maken de Stad' wil het gemeentebestuur straten stimuleren om afspraken te maken over het sociale klimaat en de zorg voor de straat. (Voor meer informatie: Opzoomer Mee, Johan Janssens, tel. 010 - 213 1055)

Wethouder Van den Anker en minister Verdonk bij overhandiging eerste exemplaar folder 'Huiselijk geweld en uw verblijfsvergunning' Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) en minster Verdonk (o.a. Vreemdelingenzaken) zijn op woensdag 16 november om 10.00 uur bij de overhandiging van het eerste exemplaar van de folder 'Huiselijk geweld en uw verblijfsvergunning'. De bijeenkomst vindt plaats bij Vrouwenopvang Rotterdam aan de Heemraadssingel 82 en directeur, Francine Sandijck, krijgt de folder uithanden van minister Verdonk uitgereikt. De brochure is bestemd voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld en van wie de relatie verbroken is. Deze vrouwen zijn vaak afhankelijk van de verblijfsvergunning van de partner. Gebleken is dat zij vanwege angst en/of schaamte geen aangifte doen bij de politie, vertrouwensarts of de moed hebben om terug te gaan naar het land van herkomst. De folder legt uit hoe de vrouwen een zelfstandige verblijfsvergunning kunnen aanvragen. (Voor meer informatie: Vrouwenopvang Rotterdam, Elly Versteeg, tel. 010 - 476 90 44)

Wethouder Van Sluis doet Roadshow en bezoekt Business Event Veilig Ondernemen Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) zal op woensdag 16 november tijdens een roadshow een bezoek brengen aan de stedelijke pilots Veilig Ondernemen. Tijdens de roadshow worden de tot nu toe behaalde resultaten getoond en kunnen ondernemers van gedachten te wisselen met de wethouder. Het programma is als volgt: 12:30 uur bedrijventerrein Hoek van Holland (Zekkestraat 80) 13:30 uur bedrijventerrein NoordWest (Team Relocations, Sevillaweg 20) 14:15 uur Winkelgebied Charlois (Wijkgebouw Clemenshuis, Gruttostraat 9) 15:00 uur Winkelgebied Oude Noorden (Mc Donalds Zwart Janstraat 62/64) 15:45 uur Veilig Ondernemen Alexandrium (Dommelschhoek , Prins Alexanderplein 5) 16:40 uur Winkelgebied Kralingen (Lusthofstraat 86) Aansluitend vindt om 18.00 uur in het Oceanium in Diergaarde Blijdorp het Business Event Veilig Ondernemen plaats. De wethouder zal op deze avond de Handreiking Veilig Ondernemen overhandigen aan de voorzitter van de belangenvereniging Spaanse Polder en de directeur van het Centrum Criminaliteitsbestrijding Veiligheid. In de handreiking staan vuistregels voor het starten van een Veilig Ondernemen-project . (Voor meer informatie: Consonant, Jordie van den Heuvel, tel. 06 - 10 90 79 50 of e-mail: j.vdheuvel@consonant.com)

Wethouder Bolsius reikt Betonprijs 2005 uit
Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) reikt op woensdag 16 november om 20.30 uur de Betonprijs 2005 uit in de Burgerzaal van het stadhuis. Elke twee jaar organiseert de Betonvereniging de Betonprijs. Met de prijs worden projecten bekroond die een voorbeeld zijn van een creatieve, opvallende toepassing van het materiaal beton. De jury heeft naast de vier bestaande categorieën (utiliteitsbouw, woningbouw, constructies in de waterbouw, bruggen en viaducten) een speciale 5e categorie, diversen, ingesteld. Er zijn 108 projecten ingediend voor dé prijs in de Betonwereld. Vanuit de inzendingen zijn per categorie drie projecten genomineerd. (Voor meer informatie: Bureau Betonvereniging, Dick Stoelhorst, tel. 0182 - 53 92 33)

Wethouder Van den Anker spreekt op congres Zorgimpuls Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) spreekt op donderdag 17 november om 13.00 uur tijdens de Invitational Conference Zorgimpuls, die wordt gehouden in De Euromast aan de Parkhaven 20. Het programma 'Bent u een zorgverlener waar de Rotterdamse bevolking op kan bouwen?' is gericht op het uitwisselen van ervaringen en bespreken van toekomstvisies van de eerste lijnszorg, van huisartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen, diëtisten, logopedisten, podologen, eerstelijns psychologen etc. Van den Anker spreekt over het belang van de gemeente in de eerste lijnszorg voor de Rotterdamse burger. (Voor meer informatie: Stichting Zorgimplus, Aniek Dane, tel. 06 - 10 67 92 80)

Wethouder Geluk wordt geïnterviewd over kinderrechten Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) zal ter gelegenheid van de Week van de Kinderrechten op donderdag 17 november om 15.15 uur bij de bewonersorganisatie Afrikaanderwijk aan de Hilledijk 81a geïnterviewd worden door kinderen uit de Afrikaanderwijk en Katendrecht. De groep bestaat onder andere uit kinderen van het zogenoemde kinderpersbureau en kinderen van basisschool De Globetrotter. De kinderen maken zich hard voor een voetbalveld in de wijk. Aan de wethouder willen zij vragen wat hun rechten zijn en wat zij moeten doen om het voetbalveld in hun wijk te krijgen. (Voor meer informatie: Dienst Stedelijk Onderwijs, Lonny Derwort, tel 010 - 891 44 43)

Wethouder Van Sluis slaat eerste paal voor woonproject Cité en nieuwbouw INHOLLAND Wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) slaat op vrijdag 18 november om 15.30 uur de eerste paal voor de bouw van het woonproject Cité en de nieuwbouw van de Hogeschool INHOLLAND. De feestelijke gelegenheid vindt plaats op de bouwplaats: op de hoek van Laan op Zuid en de Veemstraat. Het toekomsttige complex bestaat uit 17.000 m2 onderwijsruimte, 494 huurwoningen en daarnaast sportvoorzieningen, vergaderzalen, horecagelegenheden en parkeervoorzieningen. Met het project wordt in de behoefte van jongeren voorzien door wonen, werken, leren en recreëren bij elkaar te brengen. Het project is ontwikkeld door Stadswonen Kristal. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Odie van Eupen, tel. 010 - 417 34 10)

Wethouder Van den Anker opent 6e familiehuis KlaverjasMarathon Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) opent op vrijdag 18 november om 20.00 uur de 6e familiehuis KlaverjasMarathon in buurthuis de Arend aan de Kaapstraat 34. Zo'n 60 personen zullen 24 uur lang klaverjassen om zoveel mogelijk geld bijeen te spelen voor het Familiehuis Daniël den Hoed. De 5 voorgaande edities hebben zo'n 100.000 euro opgebracht. Voor haar exploitatie is het familiehuis afhankelijk van fondsen, giften, donaties en acties van particulieren en bedrijven. Het familiehuis Daniël den Hoed biedt onderdak aan familieleden van patiënten en poliklinische patiënten, die voor een behandeling in het Erasmus MC-Daniël den Hoed verblijven. (Voor meer informatie: Familiehuis Klaverjasmarathon, Edwin van der Zijden, tel. 06 - 16 46 46 26)

Wethouder Janssens opent tentoonstelling Vet gezond! in Nationaal Onderwijsmuseum Wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) opent op zaterdag 19 november om 14.30 uur de tentoonstelling Vet gezond! in het Nationaal Onderwijsmuseum aan de Nieuwemarkt 1A.. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen opnieuw het gevoel ervaren van het bezoek aan de schoolarts of de schooltandarts. Er is beeldmateriaal van de gezondheidskolonies van vroeger en er worden historische voedings- en bewegingsfilms getoond. Ook kunnen bezoekers interactief hun eigen gezondheidskennis testen. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het projectbureau Sportjaar 2005 van de gemeente Rotterdam. In het Sportjaar 2005 is de gemeente het project Voeding en Beweging gestart, waarin schoolkinderen vijf keer per week aan gymles doen en leren over gezonde voeding. ( Voor meer informatie: Nationaal Onderwijsmuseum, Jolanda Hugens of Asha Dijkstra, tel. 010 -404 54 25 of e-mail: info@onderwijsmuseum.nl. Zie ook www.onderwijsmuseum.nl)

Wethouder Van den Anker sluit bijeenkomst af 'Eerder praten, dan zwijgen' Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) sluit op zondag 20 november om 16.30 uur de bijeenkomst af 'Eerder praten, dan zwijgen', die plaatsvindt in Buurtcentrum Post West aan de Tidemanstraat 80. De voorlichtingsmiddag gaat over huiselijk geweld onder Surinamers. Het project 'Eerder praten dan zwijgen' beoogt huiselijk geweld binnen de Surinaamse gemeenschap bespreekbaar te maken en te bestrijden. (Voor meer informatie: SONOR, Sherita Thakoerdat, tel. 010 - 443 06 00 of 06 - 38 13 02 09)

En verder.
ontvangt burgemeester mr. Ivo Opstelten op woensdag 15 november om 12.00 uur in zijn kamer op het stadhuis een delegatie van de Shanghai People's Congress. (Voor meer informatie: Bestuursdienst Externe Betrekkingen, Martin Dukker, tel. 010 - 417 29 59)
opent wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie) op vrijdag 18 november om 14.00 uur de nieuwbouwlocatie Guido de Brès van het Wartburg College aan de Smeetlandseweg 127. De nieuwe locatie biedt huisvesting aan 1600 leerlingen.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam