Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Nationale Jeugdzorg Prijzen 2005 uitgereikt

De prijswinnaars zetten in op cliëntenparticipatie

Utrecht, 14 november 2005 Staatssecretaris Ross-Van Dorp van VWS heeft de Nationale Jeugdzorg Prijzen 2005 uitgereikt. Winnaar van de Goed-voorbeeldprijs, voor het beste al bestaande project in de jeugdzorg, is Stichting de Combinatie met de trainingen Cliëntenparticipatie waarmee deze instelling de eigen medewerkers bewust maakt van de manier waarop ze met cliënten omgaan. De Stimuleringsprijs voor het meest veelbelovende idee om de jeugdzorg verder te ontwikkelen, gaat naar het plan Peer Mediation van de Hoenderloo Groep om jongeren in instellingen te trainen zodat zij inzetbaar zijn als bemiddelaar bij conflicten tussen andere jongeren. Ross: Ik kan me goed vinden in deze keuze. Door jongeren te betrekken bij de hulpverlening neemt de motivatie om te worden geholpen namelijk toe. En dat is noodzakelijk voor het slagen van de hulpverlening.

Dit jaar zijn voor het eerst de Nationale Jeugdzorg Prijzen uitgereikt met als doel positieve ontwikkelingen binnen de Nederlandse jeugdzorg te ondersteunen en verbeteringen in de praktijk te stimuleren. Het gaat om de Goed-voorbeeldprijs voor het beste bestaande project en de Stimuleringsprijs voor het meest veelbelovende idee. De Goed-voorbeeldprijs is dit jaar opgedragen aan de vorige week overleden psychiater Van Dantzig die zich hard maakte voor een betere jeugdzorg.
NIZW Jeugd ontving ruim tachtig aanmeldingen van projecten en ideeën waarmee instellingen, professionals en particulieren wilden meedingen naar een van deze prijzen. Vorige maand zijn voor beide prijzen vier inzendingen genomineerd. De Nationale Jeugdzorg Prijzen zijn een initiatief van het Jeugd Innovatie Fonds. De organisatie is in handen van NIZW Jeugd.

Winnaar Goed-voorbeeldprijs
Een cliëntenjury bestaande uit cliënten van de jeugdzorg, zowel ouders als jongeren, kent de Goed-voorbeeldprijs 2005 toe aan Stichting de Combinatie met de trainingen Cliëntenparticipatie. Bij deze trainingen worden de rollen van cliënt en hulpverlening volledig omgedraaid. Volgens de jury is dat niet alleen een eye-opener voor hulpverleners, ook levert het een belangrijke bijdrage aan het zelfbewustzijn van de cliënten die deze trainingen verzorgen. Andere genomineerden voor de Goed-voorbeeldprijs waren het project Pretty Woman van Bureau Jeugdzorg Utrecht en Stade te Utrecht, Proeftuin van XONAR in Zuid-Limburg en Praten Online van Stichting Tieners Online te Zandvoort.

Winnaar Stimuleringsprijs
Een vakjury bestaande uit deskundigen op het terrein van jeugdzorg, wijst De Hoenderloo Groep met Peer Mediation aan als de winnaar van de Stimuleringsprijs. Dit plan beoogt jongeren tussen de 10 en 18 jaar binnen de Hoenderloo Groep te trainen om hen als bemiddelaar te kunnen inzetten bij conflicten tussen andere jongeren. De jury noemt Peermediation een veelbelovend voorbeeld van jongerenparticipatie in de jeugdzorg. Jongeren leren op positieve wijze te participeren in sociale groeps- en instellingsprocessen. Andere genomineerden voor de Stimuleringsprijs waren Een prijs voor families van Stichting Eigen Kracht Centrale te Zwolle, Gevaarlijk overgewicht van de Basegroep in Haren en Ander thuis van de familie Hendriks uit Amsterdam Zuidoost.

De prijzen
De winnaar van de Goed-voorbeeldprijs ontvangt een bedrag van 10.000. De Stimuleringsprijs bestaat uit een bedrag van 40.000 dat gezien moet worden als startsubsidie om het winnende idee in de praktijk te brengen. Van de winnaar van de Stimuleringsprijs wordt verwacht dat deze een plan overlegt voor de besteding van de startsubsidie en achteraf verantwoording aflegt met een accountantsverklaring. Aanvankelijk wast het de bedoeling dat de andere genomineerden als troostprijs een bedrag van 1000 zouden ontvangen. Tijdens de prijsuitreiking werd echter bekend gemaakt dat Fortis Foundation Nederland dit bedrag ophoogt tot 5000. Bovendien kunnen alle genomineerden een beroep doen op de deskundigheid van medewerkers van Fortis. Door haar medewerkers te stimuleren om hun competenties vrijwillig in te zetten voor maatschappelijke projecten wil Fortis Foundation Nederland haar betrokkenheid bij de samenleving tonen. Meer informatie over de Nationale Jeugdzorg Prijzen, de genomineerden, winnaars en de juryrapporten is te vinden op www.jeugdzorg.nl/prijzen.