Gemeente Gouda


persbericht: feiten weerspreken geruchten overlast sociaal pension (11/11/2005)

De afgelopen dagen is in de media een foutief beeld ontstaan over de feitelijke situatie in de

Regionale Instelling voor Begeleid Wonen (RIBW) aan de Livingstonelaan te Gouda. Ook recent onderzoek toont aan dat er geen toename is van daadwerkelijke overlast in de omgeving van deze opvangvoorziening van het Leger de Heils. Het onderzoek wordt binnenkort openbaar. Geruchten over vermeend drank- en drugsmisbruik en over prostitutie worden niet onderbouwd met feiten als meldingen bij de politie of daadwerkelijke constateringen van dergelijke delicten.

Vanaf het moment dat bekend is dat er een opvangvoorziening zou komen aan de Livingstonelaan is er sprake van verzet bij een aantal omwonenden. Het college van B en W heeft begrip voor het gevoel bij omwonenden dat men een dergelijke voorziening in hun woonwijk liever niet heeft. Het gemeentebestuur is daarnaast van mening dat we zorgplicht hebben als samenleving. Er bestaat geen optimale plek in een stad voor een RIBW. Het Veerhuis, zoals de RIBW aan de Livingstonelaan heet, voldoet aan het programma van eisen.

Burgemeester Wim Cornelis begrijpt de gevoelens van omwonenden: Iedereen heeft het recht er tegen te zijn en daar uiting aan te geven. Het is begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken als er een opvangvoorziening voor dak- en thuislozen in de buurt komt. Er bestaat echter ook een andere opvatting, namelijk dat omwonenden het een goede zaak vinden dat mensen geholpen worden bij een terugkeer in de maatschappij. Deze laatste opvatting heerst ook in de wijk Bloemendaal. Het bestaan van een stichting Vrienden van het Veerhuis is daar het bewijs van.

gevoel van veiligheid

Gerben Stoffers, directeur maatschappelijk opvang Leger des Heils Rotterdam, geeft aan dat het vanuit de geestelijke gezondheidszorg belangrijk is een plek te bieden aan mensen die niet geheel zelfstandig in de maatschappij kunnen functioneren. Deze mensen zijn kwetsbaar in hun gevoelens. De negatieve geruchten over het Veerhuis hebben invloed op hun gevoel van veiligheid. Zij hebben juist het gevoel van maatschappelijke rust en veiligheid nodig. Deze mensen leren in een overbruggingsperiode weer sociaal te functioneren. De huidige commotie rondom het RIBW draagt niet bij aan de noodzakelijke rust van de bewoners. Bewoners zijn angstig en voelen zich niet welkom. Laat er overigens geen misverstanden over bestaan. Binnen de instellingen van het Leger des Heils zijn geen alcohol en drugs toegestaan. Op medisch voorschrift wordt wel medicatie verstrekt, deze moet je kwalificeren als medicijnen passend in een behandelplan.

onderzoek overlast

Omwonenden geven aan dat er veel overlast is sinds de komst van het RIBW. Voor dat het RIBW er was heeft de gemeente een nulmeting gehouden, en recent een tweede meting naar de huidige situatie. Het materiaal geeft aan dat de overlast feitelijk niet is toegenomen. Burgemeester Cornelis: Natuurlijk blijft overeind dat mensen zich onveilig voelen, los van de feiten. Dat nemen we serieus. Daarom investeren we ook in het realiseren van een beheersovereenkomst, waarin goede afspraken met zowel omwonenden als het Leger des Heils als de gemeente, politie en woningcorporaties komen. Bloemendaal is een mooie wijk. We doen er alles aan om dat zo te houden. De beheersovereenkomst is daarbij van belang. Maar zeker ook is het nodig het Leger des Heils en de bewoners van het Veerhuis een kans te geven zich te ontwikkelen tot een goede buur.

alcoholverbod

Afgelopen week besloot het college de Algemene Plaatselijke Verordening uit te breiden met een alcoholverbod voor een tweetal parken in Gouda. Aanleiding daarvoor was met name drankgebruik in een park in de buurt van het station. Om preventieve redenen is besloten het verbod ook te laten gelden voor het Park Atlantis, dat vlak bij de Livingstonelaan ligt. Er was geen directe aanleiding in dit park, behalve dan dat er altijd al sprake is van mensen die er op bankjes blikjes bier drinken en soms voor overlast zorgen. Met de uitbreiding van de APV kan de politie nu optreden en mogelijke toename van overlast voorkomen.

gecontroleerd bestaan
In Gouda bestaat - evenals landelijk - grote behoefte aan opvang voor mensen die niet in staat zijn zelfstandig te wonen. In een voormalige school aan de Livingstonelaan in de wijk Bloemendaal in Gouda is sinds december 2004 een Regionale Instelling voor Begeleid Wonen voorziening (RIBW) gevestigd. De bewoners kampen veelal met een combinatie van psychiatrische problemen en een verslavingsproblematiek, maar zijn stabiel en bevinden zich in rustig vaarwater. In de voorziening krijgen zij 24-uurs begeleiding van professionals van het Leger des Heils, volgens een individuele begeleidingsovereenkomst met strenge sancties. De voorziening wordt geëxploiteerd door het Leger des Heils en biedt ruimte aan zon 30 bewoners. De drie Goudse woningcorporaties zijn eigenaar van het pand. Een oud schoolgebouw dat ooit onderdak bood aan verpleegkundigen in opleiding. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de buurt.