Gemeente Brummen


Wegsleepregeling
Voorstel B&W
Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, dan beschikt de gemeente Brummen over enige tijd over een wegsleepregeling. Een voorstel hiervoor is aangeboden aan de gemeenteraad. Met de wegsleepregeling kan effectief worden opgetreden door de gemeente in situaties waarbij voertuigen (hinderlijk) fout geparkeerd staan.
B&W constateren dat het de laatste jaren regelmatig is voorgekomen dat auto's of aanhangers op plaatsen stonden die op dat moment voor anderen of andere doeleinden bestemd waren. Hierbij kan men denken aan die plekken in onze gemeente waar markt wordt gehouden. Wanneer er autoâs staan op het marktterrein terwijl de markt moet worden opgebouwd, is er sprake van een probleem. Of wanneer er bijvoorbeeld een trailer of container is geparkeerd op het parkeerterrein van een sportpark en de eigenaar daarvan is niet te achterhalen, dan kan de wegsleepregeling zijn dienst bewijzen. En natuurlijk ook wanneer er een voertuig foutief geparkeerd staat en daardoor zorgt voor een gevaarlijke verkeerssituatie.

Spelregels nodig

Het wegslepen van voertuigen is weliswaar op het eerste oog niet een erg vriendelijke methode. Wel is het belangrijk dat de gemeente een instrument in handen moet hebben om, op plaatsen waar de gemeente of de politie het nodig acht, handelend moet kunnen optreden. Zonder verordening waarin de spelregels hierover zijn vastgelegd, zal dit nagenoeg niet mogelijk zijn. De wegsleepverordening geldt voor de gehele gemeente en dus ook voor de provinciale wegen.

Uitvoering

De gemeenteraad gaat zich nu over de regeling buigen. Pas na vaststelling ervan krijgt de wegsleepregeling rechtskracht. Ook moeten er dan nog enkele andere praktische zaken worden geregeld. Denk aan het maken van afspraken met het bedrijf dat de auto's wegsleept en bewaard, het vastleggen van de locatie waar en het tijdstip waarop het voertuig door de eigenaar/gebruiker kan worden opgehaald. Het is de verwachting dat de regeling in december door de gemeenteraad wordt behandeld.