Stadsdeel Zeeburg

Coen is in de Buurt

Jonge en oude kunstenaars, ouders, leerkrachten en buurtbewoners waren op 8 november 2005 bij elkaar op de hoek Javastraat/Sumatrastraat. Zij openden de tentoonstelling van kunst gemaakt door leerlingen van de basisschool J.P. Coen, die te bezichtigen is in de twee vestigen van de J.P. Coenschool, de oude locatie van de J.P. Coenschool en de etalages van de Javastraat.

Het kruispunt Javastraat/Sumatrastraat was afgezet en een podium was opgebouwd. De directeur van de school Sylvie van den Akker sprak in haar voorwoord over de rol die de school in de buurt wil spelen, samen met buurtbewoners, ondernemers, kunstenaars en anderen. De opening werd gedaan door PvdA-raadslid Amma Asante. 'Zon inzet zou het voorbeeld voor andere scholen moeten zijn', aldus mevrouw Asante. Ook de activiteit van de ondernemers in de buurt werd door haar geprezen.

Rapster Bad Brya in actie met leerlingen van de J.P. Coenschool

Tenslotte was het podium voor rapster Bad Brya. Zij liet weten zich verbonden te voelen met de inzet van de J.P. Coenschool. De aanwezigen zwaaiden mee op het ritme van de muziek en kinderen leverden hun bijdrage op het podium.

Onder leiding van de beeldend kunstenaars Daniel Levi en Ineke Wertheim hebben de kinderen van de J.P. Coenschool beelden van klei en tekeningen met houtskool gemaakt. De kunstwerken met de themas 'Wat zie je onderweg van huis naar school?' en 'Familieportret' geven een fantasievolle en kleurrijke impressie van de buurt en haar bewoners. De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot 15 november 2005.

Deze activiteit van de school in de buurt is bedoeld om vorm te geven aan de J.P. Coenschool als buurtschool en werd ondersteund vanuit het actieplan Wij Amsterdammers in Zeeburg. Met dit actieplan besteedt stadsdeel Zeeburg de komende tijd extra aandacht aan het Wij-gevoel in de buurt, aan burgerschap en aan de identiteit van het stadsdeel en haar inwoners. Het bestuur wil burgers van Zeeburg stimuleren steeds met elkaar in dialoog te gaan en samen actie te ondernemen voor een prettige buurt. Het stadsdeel zal bewoners en organisaties hierbij ondersteunen en zal zelf extra aandacht besteden aan belangrijke themas zoals inburgering, naturalisatie, discriminatie en het vinden van werk en stages door jongeren.

Lees ook het eerdere bericht over het kunstproject van de J.P. Coenschool.