Raad voor de Journalistiek

Vrijdag 18 november 2005

13.30 uur
Klacht tegen www.nu.nl en het NOS Journaal inzake berichtgeving over klager, die zich in het kader van de terbeschikkingstelling die hij onderging, heeft onttrokken aan zijn begeleid verlof. Naar aanleiding daarvan zijn op last van de Officier van Justitie persoonsgegevens en een foto van klager vrijgegeven voor publicatie. Vervolgens is klager aangehouden op verdenking van een nieuw strafbaar feit. Volgens klager hebben verweerders onzorgvuldig gehandeld door na zijn aanhouding zijn privacy-gevoelige gegevens verder te verspreiden.

15.00 uur
Klacht tegen Panorama betreffende het artikel Een misdadige spagaat. Volgens klager is het artikel suggestief, onjuist en rancuneus. Verder heeft verweerder ten onrechte nagelaten wederhoor toe te passen, aldus klager.

15.45 uur
Klacht tegen Peter R. de Vries betreffende een uitzending van 25 september 2005. Klager stelt dat sprake is van onjuiste, tendentieuze berichtgeving. Verder stelt hij onder meer dat verweerder ten onrechte heeft nagelaten wederhoor toe te passen, zijn positie heeft misbruikt en geen gehoor geeft aan eerdere uitspraken van de Raad inzake klachten van klager.

16.00 uur
Klacht tegen SBS 6 betreffende een uitzending van 22 mei 2005. Klager stelt dat het betreffende programma niet journalistiek verantwoord c.q. deugdelijk is. Verder stelt hij dat verweerder ten onrechte heeft nagelaten wederhoor toe te passen en niet heeft gereageerd op zijn mails en zijn brief.

In het tweede halfjaar van 2005 zijn verder zittingen gepland op 2 en 16 december. Nadere informatie over de klachten die tijdens een zitting mondeling worden behandeld, volgt ongeveer een week voor de zitting. Wijzigingen worden voorbehouden.

Wanneer u bij de behandeling van een klacht aanwezig wilt zijn, verzoeken wij u dit van tevoren te melden bij het secretariaat.

RAAD VOOR DE JOURNALISTIEK SECRETARIAAT p/a Joh. Vermeerstraat 22 - 1071 DR AMSTERDAM Tel: 020-6735727 - Fax: 020-6799065 E-mail: raad@rvdj.nl - Website: www.rvdj.nl

---