Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 8 november 2005

B&W-Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Evaluatie Koninginnedag 2005 (2005/16824)
Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie van Koninginnedag 2005, gericht op de volgende punten: Voorbereiding door de gemeente en organisatie; bebording; parkeren; veiligheid. Uit deze evaluatie komt een aantal aandachtspunten naar voren waaronder de noodzaak om de inzet van BOA´s te onderzoeken en om het toevoegen van de parallelwegen langs de Handelskade aan het vrije marktgebied te beoordelen.

Vergunning voor standplaats en terras geweigerd (2005/17848) Het college heeft besloten een verzoek voor een standplaats voor een verkoopwagen met terras afgewezen. De aanvrager wilde de wagen van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur plaatsen aan de Fultonbaan voor de verkoop van etenswaren. Het verzoek past niet binnen het standplaatsenbeleid voor het gebied Plettenburg/De Wiers. De locatie is geen standplaatslocatie. In deze wijk is het vrachtwagenparkeerterrein Structuurbaan aangewezen als standplaatslocatie.

Nazorgonderzoek VROM-Inspectie naar uitvoering VROM-taken (2005/19889) De VROM-inspectie heeft in 2004 onderzoek gedaan naar de uitvoering van de VROM-taken door de gemeente Nieuwegein in 2003. In haar rapportage heeft ze een aantal verbeterpunten aangegeven. Inmiddels heeft de VROM-inspectie een Nazorgonderzoek gedaan met als doel te controleren hoe het staat met de geconstateerde verbeterpunten. Het college heeft kennisgenomen van de resultaten.
De Inspectie concludeert dat Nieuwegein het merendeel van de verbeterpunten heeft uitgevoerd of in gang heeft gezet. Ze stelt ook vast dat er door de beperkte personele capaciteit prioriteiten moesten worden gesteld. Daardoor worden er risico's gelopen op het gebied van fysieke veiligheid. Dit baart de inspecteur zorgen. Zij hoopt dan ook dat het basisniveau uit het vastgestelde beleidskader 'Handhaving Fysieke Veiligheid' eerder dan in 2010 gerealiseerd kan worden. Bij de begrotingsraad op 10 november zal hierover meer duidelijkheid komen.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Bezwaren SWN niet-ontvankelijk (2005/18985 en 17413) De Stichting Welzijn Nieuwegein heeft bezwaar gemaakt tegen een besluit van het college over een aanpassing van de systematiek voor de loon- en prijscompensatie op subsidies. Het bewaarschrift had uiterlijk op 10 augustus 2005 ingediend c.q. op 17 augustus 2005 ontvangen moeten zijn. Het bezwaarschrift is pas op 30 augustus 2005. ontvangen. Het college heeft daarom besloten het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren. Ze heeft daarmee het advies van de commissie bezwaarschriften overgenomen.

Vrijwilligerswerk Make a Difference Day (2005/19894) De medewerkers van de gemeente worden in de gelegenheid gesteld om op vrijdag 9 december 2005 onder werktijd vier uur vrijwilligerswerk te verrichten in Nieuwegein in het kader van Make a Difference Day (MADD). MADD is een landelijk evenement om burgers en organisaties kennis te laten maken met vrijwilligerswerk en dit te promoten. Het college van B&W heeft hiervan kennis genomen.

Artikel 42 brief PvdA over bezuinigingen subsidie SWN (2005/19892) De PvdA-fractie heeft het college vragen gesteld over bezuinigingen op de subsidie aan SWN. Het college heeft de brief beantwoord.

Cultuurvisie De kunst van het kiezen (2005/19669)
Het college heeft de cultuurvisie Nieuwegein "De kunst van het kiezen (2006-2012)" vastgesteld. Hierdoor beschikt de gemeente vanaf nu over een integrale visie op het cultuurbeleid. De gemeente wil hiermee een bijdrage leveren aan een mooie stad met een aantrekkelijk verblijfsklimaat én openbare ruimte waar het prettig wonen en verblijven is. Hierover is vorige week een persbericht verstuurd.

Gemeente doet subsidieaanvraag bij Europees Sociaal Fonds (2005/20244) Het college heeft besloten een 2e subsidieaanvraag te doen bij het Europees Sociaal Fonds voor de Antonius Mesosgroep. Dit is een samenwerkingsverband tussen het Antoniusziekenhuis en het Mesosziekenhuis. De subsidie is bestemd voor de scholing van het personeel. In 29 maart is de 1e aanvraag gedaan. De aanvraag moet worden gedaan door een publiekrechtelijke organisatie. Omdat er een geen overkoepelende organisatie is voor ziekenhuizen, doet de gemeente de aanvraag.

Akkoord provincie en gemeente over jeugdzorg (2005/20250) Door invoering van de wet op de jeugdzorg per januari 2005, zijn de verantwoordelijkheden tussen gemeente en provincie verschoven. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor preventieve en lichte zorg. De provincie is door aansturing van Bureau jeugdzorg verantwoordelijk voor de zwaardere (geïndiceerde) zorg. Om deze verantwoordelijkheden goed op elkaar af te stemmen heeft Nieuwegein een bestuurlijk akkoord met de provincie gesloten. De provincie stelt incidenteel geld beschikbaar om deze nieuwe taken uit te kunnen voeren en over te nemen. Nieuwegein gaat werken aan het creëren van een sluitende keten binnen het jeugdbeleid en creëert meer hulpverleningstrajecten voor jeugdigen.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Verhuur woningen Abstederschans 1 t/m 47 (2005/19895) Mitros Wonen heeft de gemeente gevraagd of de woningen van het complex Abstederschans nr. 1 t/m 47 kunnen worden verhuurd aan cliënten van de Stichting Beschermd Wonen Utrecht (SBWU). Het gaat daarbij om de huisvesting en begeleiding van ex- psychiatrische patiënten. De SBWU heeft daarvoor weer een verzoek bij Mitros ingediend. Op basis van de prestatieovereenkomst 2003-2006 heeft het college vastgesteld dat er voldoende ruimte is om deze woningen aan cliënten van de SBWU beschikbaar te stellen.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Intrekken instemmingsbesluit Versatel (2005/19885) In 2002 is een geschil ontstaan tussen de gemeente Nieuwegein en Versatel. Het ging over de vraag of de gemeente precario mocht heffen over buizen/telecommunicatiekabels die in de grond liggen, maar (nog) niet in gebruik zijn genomen. De toenmalige Telecommunicatiewet was daar niet duidelijk over. De gemeente had ingestemd met het leggen van de kabels in de grond maar had tevens aangegeven dat zij na één jaar van leegstand precario zou gaan heffen. Versatel was het daar niet mee eens en heeft eerst bezwaar en daarna beroep aangetekend. Omdat de Telecommunicatiewet zou worden gewijzigd en daarna mogelijk uitsluitsel zou geven, is het beroep in afwachting daarvan aangehouden. Daarop hoeft echter niet meer te worden gewacht. Inmiddels heeft de rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in een vergelijkbare zaak en overwogen dat een instemmingsbesluit alleen kan worden gegeven indien er nog gegraven moet worden. Dit mag niet meer als de kabels en/of buizen al in de grond liggen. De rechtbank heeft zich verder niet meer uitgesproken over de (ingangsdatum van de) precarioheffing. Ook in de Nieuwegeinse situatie is het instemmingbesluit afgegeven op een moment dat de buizen reeds in de grond waren aangelegd. De verwachting is daarom dat ook Nieuwegein door de rechtbank in het ongelijk zal worden gesteld, zonder dat de rechtbank een oordeel uitspreekt over de precario. Ter voorkoming van verdere kosten trekt de gemeente het instemmingsbesluit daarom in.

Advies kwaliteitsteam Nieuwe Hollandse Waterlinie (2005/19901) Het kwaliteitsteam NHWL heeft een advies afgegeven over het landschapsplan voor de Kloosterlinie. De gemeente heeft de voorzitter van de Liniecommissie uitgenodigd het advies te bespreken. Tijdens dit bezoek is een aantal afspraken over de inrichting van de Kloosterlinie gemaakt. Het college heeft nu ingestemd met een reactie op het advies, waarin de al gemaakte afspraken zijn verwerkt. Zo zullen gemeente en rijkswaterstaat na de verbreding van het Lekkanaal de kanaaldijk opnieuw in het landschap terugbrengen.

Jaarrekening 2004 Recreatieschap Stichtse Groenlanden (2005/18431) Het college heeft ingestemd met de jaarrekening 2004 van het Recreatieschap Stichtse Groenlanden. Het Recreatieschap sluit de jaarrekening af met een positief saldo van ¤ 195.000,-. Het Recreatieschap ontvangt jaarlijks ondermeer een bijdrage van de deelnemende gemeenten. Hiervan is ¤65.000,- niet uitgegeven. Het Recreatieschap stelt voor dit bedrag te bestemmen voor groot onderhoud, waardoor achterstallige investeringen en onderhoud kan worden uitgevoerd. De deelnemende gemeenten ontvangen dan geen terugbetaling. De jaarlijkse gemeentelijke bedrage blijft daarmee op hetzelfde niveau, zoals opgenomen in de begroting. Het college is hiermee akkoord.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Gemeente bespaart op schoonmaakonderhoud gemeentelijke gebouwen (2005/19118)

Het college gunt de opdracht voor het schoonmaakonderhoud gemeentelijke gebouwen aan Gom Schoonhouden uit Schiedam. Dit is gebeurd na een Europese aanbesteding van de opdracht. Het gaat om het onderhoud van het gemeentehuis en negen andere gemeentelijke gebouwen. Dit schoonmaakcontract levert de gemeente een jaarlijkse besparing op van 30.000 euro, ten opzichte van het huidig contract.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/20252) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Najaarsnota 2005 (2005/19909)
Het college heeft de najaarsnota 2005 vastgesteld. Voor meer informatie, zie het apart verschenen nieuwsbericht/persbericht nummer 199.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 14-11-2005