Openbaar Ministerie

Persberichten
Den Haag / Parket-Generaal, 14 november 2005

Handhavingsdocument Vuurwerk 2005

Het Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM) heeft het Handhavingsdocument Vuurwerk 2005 gepubliceerd. Het Handhavingsdocument Vuurwerk 2005 is een geactualiseerde versie van het Handhavingsdocument 2002 en is een leidraad voor de handhaving van vuurwerkregelgeving.

Naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede in 2000 is de vuurwerkregelgeving in 2002 ingrijpend gewijzigd. Dit is gepaard gegaan met de publicatie van een Handhavingsdocument Vuurwerk 2002 door het Ministerie van VROM en Openbaar Ministerie. In de afgelopen jaren is sprake geweest van een verbeterde uitvoering en handhaving van de vuurwerkregelgeving om de risicos van vuurwerk onder controle te krijgen. Nadere wijzigingen in de vuurwerkregelgeving in 2004 en met de handhaving opgedane inzichten en ervaringen zijn voor het Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM) aanleiding geweest om een geactualiseerd Handhavingsdocument uit te brengen. Het LOM is een samenwerkingsverband van de ministeries van EZ, Justitie, LNV, V&W en VROM, de gemeenten, provincies, waterschappen, Openbaar Ministerie en politie. Voorzitter van het bestuurlijk overleg is staatssecretaris Van Geel van VROM.

Het Handhavingsdocument Vuurwerk 2005 is een leidraad voor de handhaving, opgesteld door en voor alle bij de handhaving van de vuurwerkregelgeving betrokken bestuursorganen, instanties en functionarissen. Nieuw zijn de afspraken over een strikt optreden door gemeenten, provincies, VROM-Inspectie, politie en het Openbaar Ministerie tegen de opslag en verkoop van consumentenvuurwerk bij vuurwerkbedrijven die geen goedwerkende sprinklerinstallatie of andere essentiële veiligheidsvoorzieningen hebben. Wanneer bij zulke bedrijven vuurwerk wordt aangetroffen, zal de gemeente of provincie ervoor zorgen dat dit onmiddellijk wordt verwijderd en door de politie proces-verbaal worden opgemaakt. Er zijn ook nieuwe afspraken tussen Domeinen, de politiekorpsen en het Openbaar Ministerie over de opslag en afhandeling van in beslag genomen vuurwerk, om de risicos hiervan zoveel mogelijk te beperken.

In het handhavingsdocument wordt ook uitvoeriger aangegeven hoe verboden consumentenvuurwerk kan worden herkend en opgespoord. Jaarlijks wordt naar schatting 1 tot 2 miljoen kg verboden consumentenvuurwerk afgestoken. Hieronder zit veel levensgevaarlijk vuurwerk, zoals lawinepijlen, mortierbommen, zware strijkers en flowerbeds. Veel van dat vuurwerk wordt in België gekocht. Daarom wordt er ook dit jaar weer streng gecontroleerd in de omgeving van de grens met België, in samenwerking met de Belgische politie en justitie. De Nederlanders die gevaarlijk vuurwerk in België kopen, realiseren zich niet altijd dat zij met de aankoop ervan zowel de Belgische als de Nederlandse vuurwerkregelgeving overtreden en forse straffen riskeren en het vuurwerk kwijtraken.

Gelijktijdig met het uitkomen van het Handhavingsdocument Vuurwerk 2005 heeft het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie een nieuwe Aanwijzing handhaving vuurwerkregelgeving en een nieuwe Richtlijn voor strafvordering vuurwerkovertredingen vastgesteld. In deze Aanwijzing en Richtlijn wordt aangeven tegen welke overtredingen van de vuurwerkregelgeving strafrechtelijk dient te worden opgetreden, welk strafrechtelijk vervolg hieraan gegeven dient te worden en welke straffen er gevorderd kunnen worden door het Openbaar Ministerie in vuurwerkzaken.

Het Handhavingsdocument Vuurwerk 2005 is te vinden op deze website en op de website van het ministerie van VROM www.minvrom.nl