Gemeente Renswoude


Spreekrecht en burgerinitiatief.
Datum: 14/11/2005

SPREEKRECHT ENBURGERINITIATIEF IN DE GEMEENTE GOEDEREEDE

De gemeenteraad van Goedereede heeft besloten de mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het gemeentelijk beleid te vergroten. Per 1 november 2005 zijn bij de gemeente Goedereede. Dit door het wijzigen van de regeling van het spreekrecht bij commissievergaderingen en door het invoeren van burgerinitiatief.

Deze nieuwe regeling gaat in op 1 november 2005

Spreekrecht

Burgers hadden al spreekrecht over onderwerpen die op de agenda van een vergadering van de Raadscommissie Grondgebiedzaken en de Raadscommissie Publiekzaken stonden. Hier wordt ook regelmatig gebruik van gemaakt.

De wijzigingen in dit spreekrecht houden het volgende in:


1.Aanmelding voor het spreekrecht bij commissievergaderingen dient nu plaats te vinden minstens 4 uur vóór de aanvang van de vergadering bij de griffier. In de oude situatie moesten insprekers zich nog ten minste 48 uur van te voren aanmelden.


2.Nieuw is dat insprekers niet aan het begin van de vergadering kunnen inspreken, maar tijdens de vergadering, bij het betreffende agendapunt.


3.Burgers worden in de gelegenheid gesteld om tijdens de vergadering maximaal 5 minuten het woord te voeren over onderwerpen die voorkomen op de agenda.

Voor insprekers bestaat daarnaast nu ook nog de mogelijkheidom bij de behandeling van het betreffende agendapunt gedurende maximaal 5 minuten mee te spreken.

Burgerinitiatief

Geheel nieuw is dat burgers nieuwe onderwerpen, ideeën of voorstellen kunnen aanmelden voor de politieke agenda (dat is de agenda voor de gemeenteraad). Dit heet het recht van initiatief. Een initiatiefvoorstel wordt eerst behandeld in een raadscommissievergadering. Het voorstel moet uiterlijk twaalf werkdagen vóór de datum van de vergadering schriftelijk worden ingeleverd bij de griffier (gemeentehuis, Postbus 38, 3253 ZG Ouddorp of afgeven in het gemeentehuis).

Vervolgens krijgt de indiener van het initiatiefvoorstel een uitnodiging voor de vergadering van de raadscommissie. De indiener krijgt in die vergadering de gelegenheid zijn voorstel toe te lichten. De raadsleden kunnen reageren. Zij beslissen uiteindelijk of zij het voorstel op de politieke agenda plaatsen. Als dat gebeurt, wordt de indiener vanzelfsprekend op de hoogte gehouden van het vervolg.

Bij het indienen van voorstellen moet het wel om iets nieuws gaan. Het recht van initiatief is niet bedoeld voor:


·vragen over gemeentelijk beleid of uitvoering ervan;


·privé-belangen;


·klachten en bezwaren;


·voorstellen voor wijziging van beleid dat al in een vergevorderd stadium van ontwikkeling of uitvoering is;

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de raadsgriffier, de heer D.A. Koppenol, telefoon 0187 497748.