Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326


Datum: 14 november 2005

(
Gouda Politie scherpt toezicht op belhuizen aan
In Gouda zijn diverse belhuizen te vinden. In deze winkels kan gebeld worden en kan vaak ook gebruik worden gemaakt van internet. Meestal verkoopt de winkel ook producten zoals frisdrank en snoepgoed.

De laatste tijd bereiken echter steeds meer klachten de politie over deze belhuizen. Buurtbewoners maken diverse meldingen onder andere over overlast van bezoekers en wijzen op de onduidelijke regels omtrent de openingstijden.

Om duidelijkheid te bieden heeft de politie een brief geschreven naar de belhuizen waarin uitvoerig het beleid over de openingstijden en vergunningen wordt beschreven.

Openingstijden
In de brief staan onder andere de regels ten opzichte van de openingstijden. De openingstijden worden gerelateerd aan wat het belhuis aanbiedt. Kan er in het belhuis alleen maar getelefoneerd worden dan mag het belhuis 7 dagen per week open zijn. Zij hoeven zich niet te houden aan de Winkeltijdenwet. Belhuizen die ook andere producten ter verkoop aanbieden dienen zich wel te houden aan de Winkeltijdenwet. Dit betekent dat zij van maandag tot en met zaterdag van 06.00 tot 22.00 uur open mogen zijn, maar op zondag gesloten moeten zijn.

Vergunningen
Voor vergunningen geldt het volgende: belhuizen waarin alleen getelefoneerd kan worden hebben geen vergunningen nodig. Biedt het belhuis ook de mogelijkheid van internet aan dan zal ook hiervoor een vergunning aangevraagd moeten worden. Aan deze vergunning kan de burgemeester aangepaste openingstijden verbinden, waaraan het belhuis zich zal moeten houden.

Duidelijkheid en eenduidigheid
De wijkagent Peter Middelkoop betracht duidelijkheid en eenduidigheid te brengen in het beleid omtrent belhuizen en de overlast te beperken tot een minimum. Tot het nieuwe jaar krijgen de eigenaren van de belhuizen de tijd om de benodigde vergunningen te regelen en zich te houden aan de opgegeven openingstijden. Vanaf 1 januari 2006 zal er proces-verbaal opgemaakt worden wanneer men zich niet aan de regels houdt.

--- einde bericht ---


---



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --