MINVROM: Dekker maakt woningbouwafspraken met Friesland

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Minister Dekker (VROM) heeft vandaag woningbouwafspraken gemaakt met de provincie Friesland voor de Stadsregio Leeuwarden. De provincie Friesland gaat in de stadsregio Leeuwarden de komende vijf jaar (2005-2009) 5300 woningen bouwen. Voor deze 5300 woningen ontvangt de provincie van het ministerie van VROM een bijdrage van ruim 3,1 miljoen euro. Naast afspraken over de woningbouwproductie is er ook subsidie beschikbaar gesteld voor bodemsanering, infrastructuur en groen.

Aantallen
De provincie Friesland ontvangt van het ministerie van VROM een prestatiegerichte bijdrage van 3,1 miljoen euro. Jaarlijks ontvangt de provincie voor het aantal woningen dat ze dat jaar wil gaan bouwen een voorschot van 65 procent. Pas bij het gereedkomen van de afgesproken jaarlijkse woningaantallen volgt de rest van het budget. Als er niet voldoende woningen worden bijgebouwd, dan kan dit gevolgen hebben voor de VROM-bijdrage in de jaren daarna. Minister Dekker zal ieder jaar de woningproductie monitoren om mogelijke belemmeringen tijdig in beeld te krijgen. De woningproductie varieert elk jaar van 1000 woningen in de jaren 2005 en 2006 tot 1100 woningen in de opvolgende jaren.

De provincie kan extra geld krijgen als meer dan 21,8 procent van de woningen is gebouwd door particuliere opdrachtgevers. De premie bedraagt in dat geval 1600 euro per woning.

Omgeving
Naast een budget voor woningbouwproductie heeft het Rijk nog een aantal andere budgetten beschikbaar gesteld aan Friesland. Voor het saneren van bodemverontreiniging is dat bijna
1 miljoen euro.
Om het woningtekort terug te brengen tot 1,5 procent in 2010 moeten in Nederland de komende jaren circa 445.000 woningen worden gebouwd. Om dit aantal te bereiken maakte minister Dekker al eerder afspraken met 18 van de 20 stedelijke regio's. Friesland is de 19e regio waarmee de minister nu afspraken maakt. De minister hecht daarbij grote waarde aan de regionale samenhang, bijvoorbeeld door huisvesting van lage inkomensgroepen in de randgemeenten.