Gemeente Den Haag

november 2005
NIEUW PAND VOOR VEGEN EN STRATEN AAN TREKVLIETPLEIN (14 november)

Waar ooit de gasfabriek stond, opent wethouder Stolte op woensdag 16 november om 15.15 uur het nieuwe pand voor de bedrijfsonderdelen Vegen en Straten. Hiermee heeft het voormalige fabrieksterrein van het Gemeentelijk Energiebedrijf aan het Trekvlietplein een nieuwe invulling gekregen. Met name de oude machinewerkplaats is ingrijpend verbouwd.

De nieuwe bedrijfsruimte
Het gehele complex is behoorlijk veranderd en aangepast voor Vegen en Straten. Een deel van de bebouwing is afgebroken en het bestaande deel gerenoveerd. Ook is op het terrein een werkplaats voor de medewerkers van Straten en een depot voor het materieel van Vegen gerealiseerd. Architect W. Bik heeft de bedrijfsruimten ingericht als kantoor, depot en werkplaats.

Vegen en Straten
Zowel Vegen als Straten zijn onmisbaar in de openbare ruimte. Vegen zorgt voor het vegen van de openbare ruimte, terwijl Straten bijvoorbeeld de bebording maakt voor de openbare ruimte (straatnaamborden, verkeersborden). Beide bedrijfsonderdelen hebben inmiddels hun intrek genomen in de oude fabriek.

Historie Gemeentelijk Energiebedrijf
Op 4 september 1907 werd de gasfabriek aan het Trekvlietplein in gebruik genomen. In 1924 nam de gemeente Den Haag de fabriek over van de Noorsche Gasmaatschappij en veranderde de naam in Haagsche Maatschappij door Gasdistributie (HAMAG). Per 1 januari 1941 werd de HAMAG opgeheven en ondergebracht bij het Gemeentelijk Gasbedrijf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog draaide de gasfabriek normaal door, totdat op 12 oktober 1944 de gasvoorziening, door gebrek aan kolenaanvoer, werd stopgezet. In juli 1945 werd de gasproductie weer hervat. De verbruikersadministratie van het gasbedrijf en het elektriciteitsbedrijf werden in 1953 samengevoegd. Waarna in 1962 de fusie tot stand kwam en de naam van de bedrijven werd veranderd in het Gemeentelijk Energiebedrijf.