LEI

persbericht / nr. 1820

11-november-2005

Veenkoloniale akkerbouwer kiest vertrouwde pad; Maar is dat pad nog te vertrouwen?

De landbouw in de Veenkoloniën verkeert al jaren in zwaar weer. Toch ziet het landbouwbedrijfsleven het meeste perspectief in behoud van het bestaande productiepatroon, maar dan wel efficiënter en met grotere bedrijven. De boeren tonen weinig behoefte om zich op nieuwe gewassen of nieuwe markten te richten. Ook verbreding door bijvoorbeeld natuurbeheer is voor de meeste ondernemers in het gebied geen aantrekkelijke gedachte. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen UR. Met behulp van experts uit het gebied zelf werden de ontwikkelingsmogelijkheden van de Veenkoloniën bekeken tegen de achtergrond van de daar aanwezige typen ondernemers.

Tot 2009 zullen enkele honderden akkerbouwers in de Veenkoloniën met hun bedrijf stoppen. Dat is de inschatting van de experts op grond van de verwachte keuzes van de verschillende typen agrarische ondernemers. De vrijkomende grond zal door de overblijvers worden benut voor schaalvergroting en daarnaast in gebruik worden genomen door van elders komende melkveebedrijven. Per saldo mag worden verwacht dat het aanbod van grond de komende jaren wat groter zal zijn dan de vraag, waardoor de prijs van Veenkoloniale landbouwgrond zal zakken.

De onderzoekers vragen zich af of de betrokkenen in het gebied zich wel voldoende bewust zijn van de ernst van de veranderingen in het EU-beleid. De noodzaak die zich mogelijk gaat voordoen om voor een heel andere bedrijfsontwikkeling te kiezen, lijkt nog maar nauwelijks te worden beseft. Toch zal er meer variatie in het grondgebruik moeten komen, en daarop aansluitend zullen met andere partijen in de keten nieuwe markten moeten worden ontwikkeld. Versterking van het ondernemerschap verdient met het oog daarop een hoge prioriteit, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek in de Veenkoloniën werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van LNV.

---

Een gebied in beweging; De verwachte ontwikkelingsrichtingen van landbouwbedrijven in de Veenkoloniën. Het rapport bestellen 'rapport 2.05.09'.