Gemeente Bussum

Besproken in de begrotingsraad

De programmabegroting voor 2006 is afgelopen maandag door de gemeenteraad besproken. Alle partijen hebben hun algemene beschouwingen uitgesproken en er zijn verschillende moties en amendementen ingediend.

Pakistan
De fracties D66 en GroenLinks hebben een gezamenlijke motie ingediend, waarin zij het college vragen 1 euro per Bussumse inwoner te bestemmen voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. Deze ca. 31.000 moet volgens deze fracties ten laste komen van de vrije begrotingsruimte.De motie is niet aangenomen. Reden daarvoor was de aarzeling bij het college en alle fracties wanneer je wel vanuit de gemeente met gemeenschapsgeld bijdraagt aan een ramp en wanneer niet. Alle fracties roepen inwoners op om ruim bij te dragen aan deze ramp. Er is verder afgesproken dat de raad binnenkort zal bepalen hoe met bijdragen aan rampen wordt omgegaan.

Dualisme

Alle fracties gaan in op het bij de vorige raadsverkiezingen ingestelde dualisme, een nieuwe werkwijze waarbij de raad zich sterker richt op de inwoners en meer aandacht besteedt aan het controleren van het college. De fracties geven hun visie op de stand van zaken en betrekken daarbij de mogelijkheden om de bestuurlijke vernieuwing een impuls te geven. De wijze waarop de inwoners bij besluitvormingsprocessen worden betrokken, staat daarbij centraal.

Invloed

Een andere rode draad in de begrotingsbehandeling is, dat sommige fracties constateren dat ze nog te weinig invloed hebben op de inhoud van de begroting die immers van de raad zou moeten zijn, ook al is deze opgesteld door het college. Eigenlijk moeten wensen en ideeën door de verschillende fracties al bij de bespreking van de voorjaarsnota ingebracht worden, zodat ze meegenomen kunnen worden in de programmabegroting. Dat vindt nu nog te weinig plaats. Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat ook dit jaar alle fracties zich goed kunnen vinden in de begroting, met hier en daar een kritische kanttekening.

Hard gewerkt

Hier tegenover staat dat de fracties hebben kunnen constateren dat het college in de afgelopen collegeperiode bijna alle beleidsvoornemens heeft uitgevoerd. Er is veel en hard gewerkt. Nog openstaande voornemens - onder andere Jeugdbeleid, Milieuprogramma, GVVP, Parkeernota, voortgang bestemmingsplannen en APV/Horeca - moeten nog echter nog wel alle aandacht krijgen, zo luidt de opdracht aan het college.

OZB

Een opvallend punt in de besprekingen was het wel of niet verhogen van de OZB voor huizenbezitters. Vier jaar geleden is afgesproken dat deze heffing ieder jaar met 8,5% (boven een inflatiecorrectie van 1,5%) zou worden verhoogd. Maar nu een aantal andere zaken meevallen, kan dit wellicht voor 2006 vervallen. Voorzichtigheid is geboden, omdat de OZB voor gebruikers in 2006 waarschijnlijk wordt afgeschaft. De gemeente heeft daarmee minder sturingsinstrumenten. Een amendement van het CDA om de OZB verhoging te beperken tot 3,5% (exclusief 1,5% inflatiecorrectie), werd ondersteund door alle fracties behalve GroenLinks en is daarmee aangenomen.

Vaststellen Begroting
De begroting 2006 wordt - met de verlaging van de OZB-verhoging - met algemene stemmen aangenomen, met de aantekening dat de raad de meerjarenbegroting voor de jaren 2007-2009 voor kennisgeving aanneemt als uitgangspunt voor het te voeren beleid. De nieuwe raad - na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar - houdt zodoende alle ruimte. De heer Lansink (GroenLinks) heeft overigens als enige tegen de begroting gestemd.

Begrotingskrant

Dit jaar wordt bij elk huishouden in de gemeente Bussum een begrotingskrant bezorgd. Het college heeft voor een speciale uitgave gekozen om u zo goed mogelijk te informeren over de begroting en de plannen voor het komende jaar. De krant valt omstreeks 30 november bij u in de bus.