Samenwerking in strijd tegen woonfraude

Bureau peter schuiten

http://www.schuiten.nl

MB-ALL en Dikaion, twee marktleiders op het gebied van
woonfraudebestrijding, hebben besloten tot intensieve samenwerking. MB-ALL verschaft gemeenten en corporaties instrumenten voor het in beeld en onder controle brengen van woonfraude. Dikaion is pionier in het opleiden, trainen en begeleiden van medewerkers van woningcorporaties op het terrein van woonfraudebestrijding. Om bij te dragen aan een effectieve oplossing van het woonfraudeprobleem richten MB-ALL en Dikaion zich op overdracht van specialistische kennis en kunde bij gemeenten en corporaties. Mede door de transparante aanpak leiden de inspanningen tot een duurzame implementatie in het beleid van de woningcorporatie, en daarmee tot optimaal rendement.

Als analyse- en recherchebureau zet MB-ALL zich in voor het pro-actief benaderen van woonfraude met (sociale) huurwoningen. De hoge urgentie van de problematiek en de concrete vraag uit de corporatiesector hebben MB-ALL gestimuleerd tot het ontwikkelen van een methode die effectiever is dan de huidige best practices bij woningcorporaties. De methode berust op koppeling van kennis en ervaring van marketing, klantmanagement en procesoptimalisatie, gedegen recherchewerk, talloze interviews met deskundigen en een uitgebreide analyse van best practices. Deze aanpak stelt woningcorporaties in staat slagvaardiger te opereren in hun woonfraudebestrijding.

Daarnaast is MB-ALL marktleider in het bestrijden van onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven. MB-ALL levert bestandsanalyses en klantmanagementsystematieken, juridische ondersteuning, voorstellen voor beleids- en procesoptimalisatie, implementatietrajecten, kosten-batenanalyses én rechercheurs.

Opleidings- en trainingsbureau Dikaion is gespecialiseerd in het opleiden, trainen en begeleiden van medewerkers van woningcorporaties. De opleiders van Dikaion zijn jarenlang werkzaam bij de Algemene Woningbouw Vereniging in Amsterdam, koploper in de bestrijding van woonfraude. Bovendien zijn de opleiders van Dikaion als docent aangetrokken door FMH-Wonen, een toonaangevend opleidingsinstituut voor personeel van woningcorporaties. De opleiders van Dikaion geven cursussen en trainingen, met aandacht voor zowel de (juridische) theorie als de opsporings- en onderzoekspraktijk.

Voordelen samenwerking
Woningcorporaties kunnen dankzij de samenwerking een nog grotere slagvaardigheid bereiken in hun strijd tegen woonfraude. MB-ALL brengt de omvang en de sociaal-maatschappelijke en financiële schade van de woonfraude in beeld, en ontwikkelt en implementeert vervolgens samen met de medewerkers van de corporatie beleid en werkprocessen om woonfraude tegen te gaan. Als MB-ALL wordt ingeschakeld voor een verbeteringstraject, zal Dikaion de opleidingen en trainingen verzorgen. Eindresultaat is dat de medewerkers van corporaties zelfstandig krachtdadig en rechtvaardig woonfraude kunnen bestrijden.

Consequenties woonfraude
Woonfraude is een gevolg van onrechtmatige bewoning. Dit koepelbegrip kent veel verschijningsvormen, uiteenlopend van tamelijk onschuldig tot zeer crimineel. Er is niet veel bekend over de werkelijke omvang van dit verschijnsel: noch landelijk, noch per provincie, per gemeente of per corporatie.

Onrechtmatige bewoning heeft veel ongewenste gevolgen. Zo belemmert het onrechtmatig onder- of doorverhuren een eerlijke verdeling van sociale huurwoningen, waardoor woningzoekenden nog langer op een geschikte woning moeten wachten. In grote steden lopen de wachttijden momenteel op tot vele jaren. Daarnaast tast het onrechtmatig doorverhuren de leefbaarheid in buurt en wijk aan, er ontstaat overlast door overbewoning en de sociale cohesie vermindert door een groter verloop. Bovendien hebben illegale onderhuurders vaak minder binding met de buurt en laten malafide verhuurders hun panden dikwijls verslonzen. De veiligheid van bewoners komt in gevaar wanneer panden niet voldoen aan bouwvoorschriften en brandveiligheidseisen. Tenslotte verliest de verhuurder elk zicht op zijn huurders, wat bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk werd tijdens de Bijlmerramp.