Den Haag, 14 november 2005

Vragen van de leden Hamer en Tichelaar (beiden PvdA) aan de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over terugloop in het Vavo

1) Bent u op de hoogte van de forse terugloop in leerlingen op het Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs (Vavo)?

2) Onderschrijft u dat het Vavo bedoeld is voor jongere leerlingen die dreigen uit te vallen uit het voortgezet onderwijs, als tweedeweg-onderwijs, en als tweedekans-onderwijs voor oudere deelnemers die alsnog een diploma of certificaten willen halen?

3) Bent u met ons van mening dat voor het goed vervullen van die functie de bereikbaarheid en toegankelijkheid van een Vavo een voorwaarde is?

4) Onderschrijft u de constatering dat die bereikbaarheid en toegankelijkheid momenteel wordt aangetast doordat gemeenten onvoldoende middelen vrijmaken voor het Vavo-onderwijs?

5) Kunt u een overzicht geven van het aantal gemeenten dat Vavo-onderwijs geeft, hoeveel middelen zij hier aan besteden en wat voor leerlingen naar het Vavo-onderwijs gaan?

6) Welke maatregelen bent u van plan te treffen teneinde de bereikbaarheid en toegankelijkheid van het Vavo-onderwijs te garanderen?

Oudere leerling vindt maar moeizaam een plek in De Volkskrant 10 november 2005

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2 K 109 Postbus 20018 2500 EA Den Haag Tel: 070 318 2694 Fax: 070 318 2800 c.linnemann@tweedekamer.nl