Gemeente Heerhugowaard


StemWijzer verkiezingen

Inwoners zijn uitgenodigd om op dinsdag 15 november aanwezig te zijn bij een bijeenkomst over de StemWijzer.

Wapen van Heerhugowaard

De gemeente Heerhugowaard maakt voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen gebruik van een StemWijzer. Om de onderwerpen hiervoor te bepalen wordt op dinsdag 15 november een bijeenkomst met politieke partijen en inwoners georganiseerd.

Heerhugowaard is één van de circa vijftig gemeenten die gebruik maakt van de StemWijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen 2006.

De StemWijzer is een internetapplicatie waarmee de gebruiker na het beantwoorden van een aantal vragen een stemadvies krijgt voor een lokale politieke partij waarmee hij/zij de meeste overeenstemming heeft. Niet alleen is het een 'advies', ook kan de stemmer met behulp van de StemWijzer in kort bestek zijn/haar eigen standpunten vergelijken met die van de partijen die meedoen aan de verkiezingen.

De StemWijzer wordt ingezet om mensen 'wijzer' te laten stemmen. Tijdens de Tweede-Kamerverkiezingen in 2002 maakten veel mensen hiervan gebruik; de Stemwijzer verstrekte toen 2.025.384 adviezen.

Voor het maken van de StemWijzer wordt gebruikgemaakt van de verkiezingsprogrammas van de lokale politieke partijen. Daarnaast wordt op 15 november een bijeenkomst georganiseerd voor de politieke partijen. In deze bijeenkomst wordt op interactieve wijze nagegaan welke politieke issues in de StemWijzer aan de orde kunnen komen. Ook de inwoners van Heerhugowaard worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

14-11-2005